kako ih prepoznati

Jeste li znali da proizvođači boje masline u zeleno i crno? Evo i zašto...

Foto: Shutterstock
1/3
25.10.2018.
u 14:15

Nezrele zelene masline su čvrste i umjerena okusa, dok su crne opore. Ali zrele ili nezrele, netom ubrane masline iznimno su gorke.

Te crne masline koje toliko volite na svojim pizzama možda su zapravo zelene, ali obojane u crno. Boja masline nema nikakve veze s tim koje je vrste. Zelene masline su ubrane nezrele i mijenjaju boju sazrijevajući, od crvenkasto smeđe do crne kao tinta.

Nezrele zelene masline su čvrste i umjerena okusa, dok su crne opore. Ali zrele ili nezrele, netom ubrane masline iznimno su gorke. Kako bi postale ukusne, moraju prvo mjesece provesti u salamuri. Neki proizvođači, međutim, nastoje premostiti dug proces sazrijevanja i zelene masline boje dopuštenim umjetnim bojama, poput željezova glukonata. 

Bojanje maslina je zakonski dopušteno, ali to mora biti jasno istaknuto na deklaraciji proizvoda. A je li maslina obojana ili ne, vidi se po koštici. Crna maslina ima i crnu košticu. 

Pogledajte i video Kako se jednostavno riješiti zadaha od češnjaka?

Komentara 1

JC
justin.credible.5686322
23:04 25.10.2018.

ja za uskrs jaja bojim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije