Jedno od najboljih rješenja, složit ćete se, je tjestenina koju možemo pripremiti na 1001 način jer savršeno paše uz gotovo svaku namirnicu koju imamo u kuhinji. Dovoljno je spojiti malo kukuruza, zelene salate, maslinovog ulja i konzervu tune i dobiti idealno ljetno jelo. No, da obrok bude doista kompletan, važno je odabrati tjesteninu s provjerenom recepturom i vrhunskim sastojcima, kao što je to tjestenina Koleda, koja se već 30 godina čuva u obitelji, a možete je kupiti ovdje.
Kvalitetna tjestenina od durum pšenice
Kombinacija kvalitetne durum pšenice i minimalno 15 posto jaja stvaraju najkvalitetniju durum tjesteninu rađenu prema domaćoj recepturi, a zahvaljujući stalnom usavršavanju tehnologije, među koje spada i puštanje u pogon novih linija doveli su do toga da je Koleda tjestinina tehnološki trenutno najbolja na tržištu.
Puno govori i to da se proizvodi od durum pšenice koja ima tvrdu strukturu zrna, staklavi presjek i visok sadržaj proteina, kao i 30 do 50 posto većim sadržajem bjelančevina od običnih žitarica. Taj veći postotak bjelančevine ujedno znači da je tjestenina kvalitetnija, što ćete zasigurno osjetiti kada ju skuhate i sljubite s nekim od omiljenih umaka.
Ono što tek rijetki znaju je da durum pšenica nije samo različita po svom biokemijskom i fiziološkom sastavu, nego se on i na poseban način melje, a upravo zbog svojih vrijednih karakteristika durum krupica znatno je skuplja od običnog brašna.
Koleda se odlučila uzeti najbolje od najboljeg, a pa će vam biti teško odabrati jedan proizvod iz njihove bogate ponude, u kojoj imaju više od 15 različitih proizvoda. Tu su jušni rezanci i ribana kašica s jajima i mrkvom, potom makaroni, krpice, svrdla, školjke i pužići napravljeni s jajima, a potom i tri vrste širokih rezanaca s jajima: obični, sa špinatom i s mrkvom.
Upravo iz tog razloga gorička tvornica tjestenine, sa svojim novim pogonom u Hrvatskoj, prava je konkurencija talijanskim tjesteninama koje sve do sada nisu imale takvog izravnog konkurenta, čija je proizvodnja doslovce počela u obiteljskoj garaži u centru Velike Gorice. Mi smo ovoga puta ‘oko bacili’ na Koleda krpice s jajima kojima smo namijenili popularni pesto genovese, širokim rezancima s jajima smo sljubili umak od cherry rajčica dok smo svrdla s jajima iskoristili za osvježavajuću, toplo hladnu ljetnu salatu. Ovi ukusni i tako jednostavni recepti pokazali su se savršenima, osobito u ljetnim mjesecima, a koji je vaš izbor?
Da nije riječ o običnoj proizvodnji govori i podatak da, pri izradi, tjestenina prolazi kroz tri miješalice - sve počinje u turbo mikseru, potom se u drugom miješa, a treći, osim što miješa, hidratizira i vakuum pumpom izvlači zrak kako bi tjestenina dobila na čvrstoći, ali i na izgledu.
Za savršen izgled tjestenina potom ide u puž koji ima pritisak preko 100 bara, ali i u pretkomoru na dugo sušenje kako se ne bi slijepila. Tek kada završi cijeli taj krug, Koleda tjestenina kreće na pakiranje i put dućana kako bi pronašla ‘svoje nove vlasnike’.
Umak pesto genovese
Potrebni sastojci:
- 2 šake listova svježeg bosiljka
- 1 češanj češnjaka
- 25 g pinjola
- oko 125 ml maslinova ulja
- 4 velike žlice svježe naribanog parmezana
- 4 velike žlice svježe naribanog sira pecorino
- sol
Priprema:
Najjednostavnije bi bilo staviti sve sastojke u blender i izmiksati ih dok ne dobijete umak. No tradicionalni pesto genovese možete napraviti i u mužaru, a takav umak imat će nešto drugačiji izgled i teksturu od onog samljevenog u blenderu. No vrijedno je tih pet minuta truda.
Da si olakšate posao, nasjeckajte listove bosiljka i češnjaka. U mužaru prvo zgnječite češnjak te zatim dodajte listove bosiljka i gnječite ih dok se ne raspadnu. Zatim dodajte pinjole i gnječite ih te polako počnite s dodavanjem maslinova ulja, taman toliko da dobijete polutekući umak.
U umak zatim dodajte sireve i dobro izmiješajte te dodajte sol. Količina soli ovisit će o tome koliko su slani sirevi koje ste koristili pa svakako probajte umak prije no što ga odlučite zasoliti. U zasoljenoj vodi skuhajte Koleda krpice, ostavite sa strane malo vode u kojoj se tjestenina kuhala, i sljubite s pestom dok ne postignete kremoznost.
Umak od cherry rajčica
Potrebni sastojci:
- vezica svježeg bosiljka
- pakiranje cherry rajčica
- 2 luka
- parmezan
- maslinovo ulje
- sol i papar
Priprema:
Nasjeckajte luk, rajčicu i bosiljak i odvojite ih. U velikoj tavi stavite zagrijavati maslinovo ulje na koje ćete potom baciti nasjeckani luk, sol i papar. Kada luk postane proziran ubacite rajčice. Pirjajte dok rajčice ne otpuste pa dodajte malo bosiljka i ostavite i dalje na štednjaku dok se rajčice ne karameliziraju
Ako su vam rajčice pustile preveliku kiselost ublažit ćete dodavanjem smeđeg šećera.
Zakuhajte vodu sa soli i kada zakipi dodajte tjesteninu. Ostavite sa strane malo vode od kuhanja tjestenine ako će vam zatrebati za sam kraj.
Kako bi se tjestenina savršeno sljubila s umakom od cherry rajčica, izvadite je dvije minute prije kraja, ocijedite i vratite u lonac s malo maslaca. Kad se maslac rastopi, ubacite karameliziranu rajčicu i povežite.
Toplo hladna ljetna salata
Potrebni sastojci:
- 250 g svrdla
- 200 g cherry rajčica, prepolovljenih
- 1 krastavac, narezan na kockice
- 1 crvena paprika, narezana na kockice
- 150 g feta sira, izmrvljenog
- 100 g crnih maslina, narezanih
- 1 mala crvena luk, tanko narezan
- Svježi bosiljak, grubo nasjeckan
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica balzamičnog octa
- Sol i crni papar po ukusu
- 1 avokado, narezan na kockice (opcionalno)
Priprema:
Skuhajte svrdla u velikoj količini slane vode prema uputama na pakiranju, dok ne budu al dente. Ocijedite i isperite hladnom vodom da se zaustavi kuhanje. Ostavite sa strane.U velikoj zdjeli pomiješajte cherry rajčice, krastavac, crvenu papriku, crne masline i crveni luk. Dodajte avokado ako koristite.
U manjoj zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, balzamični ocat, sol i papar. Dobro promiješajte dok se sastojci ne sjedine. Dodajte skuhana i ohlađena svrdla u zdjelu s povrćem. Prelijte pripremljenim dressingom i dobro promiješajte. Na kraju dodajte izmrvljeni feta sir i svježi bosiljak.
Salatu možete poslužiti odmah dok je tjestenina još topla ili ju ohladiti u hladnjaku prije posluživanja za pravi hladno-topli gastro doživljaj. Ova salata je sjajan spoj različitih tekstura i okusa, a avokado dodaje dodatnu kremoznost. Uživajte u laganom, ali zasitnom ljetnom obroku!
Sadržaj nastao u suradnji s Koleda d.o.o.