– Nema čudesnije, mirisnije i ljepše namirnice od prave, domaće, rumene, zdrave pomidore... ona je moja najdraža hrana i vječna inspiracija, s njom ne nedostaje ideja jer mjesta ima u predjelima, od juha do svježe u salati, pasirane i kuhane u umaku, s mesom ili samo s bosiljkom – odala nam je Mirjana Sluga, vlasnica i šefica restorana Hrast u Poreču. Mirjana je dokaz da su i žene u gastronomiji podjednako, ako ne više, uspješne kao i muškarci. Njezino kuhanje fini je spoj tradicionalne kuhinje, koju brižno njeguje, i modnih novotarija poput kuhanja u vakuumu.
– Istra i naši običaji su u mom srcu, a kuham iz ljubavi prema hrani i želje da ugodim dragim gostima. Kuhanje mi je više od poziva, to je prilika da na tanjur prenesem tradiciju gastronomije, svježinu hrane, mirise mora, opojnost začinskog bilja... Jedna sam od rijetkih sretnica koja ima priliku dobiti namirnice koje uzgaja moja obitelj pa se kod mene jede samo sezonsko i domaće. U jesen su to domaći krumpiri, pravi domaći češnjak i luk, dunje, bundeve, domaći limuni i naranče, a u proljeće sve što rodi na istarskoj zemlji – ponosna je Mirjana.
U restoranu za čije se uređenje pobrinula kći Edi, dizajnerica interijera, uz pomoć supruga koji se također zove Edi, Mirjana se osjeća kao kod kuće. Spoj minimalizma i tradicije i ondje je vidljiv, posebno kad u zimskim večerima upali vatru u kaminu. Mirjana voli maziti svoje goste i ugađati im pa ih nakon večere nagovori na grickanje ušećerenih narančinih korica, tradicionalnih arancina.
– Uživam upoznavati ljude i družiti se, u razgovorima o hrani, to mi je dokaz da ono što radim doista i vrijedi.