Onima koji nisu vješti u kuhinji vjerojatno je svaki luk isti i ne primjećuju neku veliku razliku u jelu kada ga dodaju, ali kuhari su nedavno otkrili da bi tom sastojku trebali pridavati više pažnje. Nije svejedno koju vrstu dodajete u koje jelo, kako je režete ni dinstate, kažu za cooktopcove.com i otkrivaju sve trikove kod pripreme ovog, u mnogim jelima, omiljenog sastojka za dodavanje posebne arome.
Ljubičasti luk - nije baš dobar za kuhanje, bolji okus imat će ako ga dodate u hamburger ili sendvič, kao dodatak mesu koje pripremate na roštilju ili u salati. Ima znatno manje šećera od žutog luka i pun je antioksidansa koji smanjuju rizik oboljenja od raka. Kuhari kažu da ga režete na kolutove i da svaki kolut potom razdvojite prstima.
Slatki luk - razlika između ovog i žutog luka u izgledu je gotovo neprimjetna, kod slatkog je kora malo više narančasta. Ima puno blaži okus od ostalih vrsta, pa je najbolji izbor ako želite jesti sirovi luk uz, recimo, ćevape, a možete ga koristiti i za umak od rajčice jer sadrži dosta vode. Trebalo bi ga rezati na trakice.
Žuti luk - najčešće korištena vrsta kod kuhanja, ima najjači okus od svih i odličan je izbor kada trebate karamelizirati luk za neko jelo jer sadrži dosta šećera. Režite ga na sitne kockice.
Nemate okrugli papir za pečenje? Evo kako ga napraviti u samo par sekundi!
Srebrenac - najbolji izbor za meksička jela i salate, ali i kao dodatak na pizzi jer je najhrskaviji od svih vrsta, ali i najzdraviji jer ima protuupalna svojstva. Reže se na trakice.
Luk kozjak - male i uske glavice ovog luka slatkog su i ne baš intenzivnog okusa, pa je najbolji izbor za pripremu svježih umaka. Režite ga na trakice.
Mladi luk - iako ga je najbolje jesti sirovog, može se koristiti i za kuhanje, i to zajedno sa zelenim dijelom. Obavezno se reže na kolutiće.
Kuhari su podijelili i nekoliko uputa za dinstanje. Prvo, režite luk tako da su otprilike svi komadići jednake debljine i veličine. Radite to ručno jer razne sjeckalice i blenderi ga u tren pretvore u kašu, a onda se nikako neće moći karamelizirati. Dinstajte na suncokretovom ili maslinovom ulju, a možete koristiti i mast. Luk dodajte u tavu tek kad se dobro zagrijala, stavite na laganu jačinu i miješajte drvenom kuhačom.
Kako jednostavnije oguliti češnjak? Ovaj trik zaludio je Twitter: