U sklopu Festivala poduzetništva, obrta i OPG-ova Branko Ognjenović održao je dvije kulinarske radionice. Ognjenović je poznat kao kuhar koji vrijedno radi na očuvanju i na promicanju hrvatske kulinarske tradicije, što se upravo traži na festivalima namijenjenim promicanju hrvatskih proizvoda.
Vrsni gastronomski stručnjak održao je kulinarsku radionicu na kojoj su najmlađi imali prilike naučiti više o zdravoj prehrani, dok su navečer okupljeni uživali u svatovskom rižotu pripremljenom prema receptu sa 60–godišnjom tradicijom. U pripremi rižota iskorišteno je više od 30 kilograma piletine, 10 kilograma luka, 15 kilograma riže, nekoliko litara bijelog vina i litra maslinova ulja.
Djeca su se upoznala s konceptom zdravog doručka, koji sadrži zdrave namirnice poput posnog sira i puno povrća.
– Doručku zbog ubrzanog načina života nekad posvećujemo premalo pažnje, a riječ je o najvažnijem obroku u danu. Najmlađe možemo potaknuti da si i sami slože zdrav obrok, samo im trebamo osigurati prave namirnice – rekao je Ognjenović.
Svatovski rižoto pripremio je prema receptu specifičnom za kraj koji se borio i sa siromaštvom. Posluživao se kao završno jelo svatovskih svečanosti, a pripremao se od onoga što se imalo na raspolaganju – kokoši, pivca, tuke. Naravno, tradicionalni recept ovom prilikom Ognjenović je dodatno oplemenio maslacem i vinom te parmezanom, a okupljene je vratio u djetinjstvo.
>> Ognjenovićev recept za autohtoni pureći žgvacet
>> Kulinarski show u Dubrovniku oduševio prisutne