IRITANTNA POJAVA

Liječnik tvrdi kako je pronašao 'lijek' za hrkanje: Bit ćete svježiji i sačuvati brak!

hrkanje
Shutterstock
19.07.2024.
u 07:00

Hrkanje je vrlo česta pojava i obično nije znak ničega zabrinjavajućeg. Uglavnom je izazvano time što se usta otvaraju na spavanju, a jezik djelomično blokira zadnji dio grla

Drži li vas partnerovo hrkanje budnima noću? Ili ste možda vi hrčete? Bez obzira tko je krivac u vašem krevetu, hrkanje zaista može biti prava noćna mora. No, dobra vijest stiže sa Sveučilišta u Sunderlandu. Tamošnji predavač i liječnik Karan Rajan tvrdi kako je osmislio vježbe za usta koje mogu eliminirati hrkanje, prenosi Mirror.

'Te su vježbe zapravo trening otpora za jezik i mišiće grla, kako biste ih ojačali da ne lepršaju ili se ne urušavaju dok spavate. Tako ćete se probuditi svježiji i izbjeći mogućnost da vas partner ostavi zbog hrkanja', kaže dr. Karan na svom TikTok profilu.

VEZANI ČLANCI:

Hrkanje je vrlo česta pojava i obično nije znak ničega zabrinjavajućeg. Uglavnom je izazvano time što se usta otvaraju na spavanju, a jezik djelomično blokira zadnji dio grla. Može se javiti i zbog začepljenog nosa. Međutim, ako vam hrkanje predstavlja ozbiljan problem, pokušajte s vježbama dr. Karana. On predlaže da prvo isplazite jezik i držite ga vani pet sekundi. Za dodatni otpor, pritisnite jezik žlicom i ponovite to tri ili četiri puta.

GALERIJA:Starac čuo glasno hrkanje, u čudu gledao kad je vidio tko mu spava u stanu

hrkanje
1/2

Zatim uvucite jezik i postavite dva prsta na svaki obraz. Gurajte jezik s jedne strane na drugu, opet ponavljajući radnju tri ili četiri puta. 'Zatim ga gurajte ka prednjim zubima i pokušajte progutati. Ako želite još veće istezanje mišića grla, gledajte gore dok to radite. Ponovite tri ili četiri puta', savjetuje dr. Karan.

Dodaje i kako možete spustiti jezik prema dolje i držati ga tako pet sekundi. I tu je radnju potrebno ponoviti tri ili četiri puta. Ovo jača mišiće zadnjeg dijela grla. Osim ovih vježbi, svima koji žele prestati hrkati savjetuje se da izbjegavaju pušenje i alkohol te da ne spavaju na leđima, već na boku. Za 'teže slučajeve', liječnici preporučuju traku za bradu koja drži usta zatvorenima tijekom noći.

 

@dr.karanr

How to stop snoring. Do these exercises every day to strengthen and tone your tongue & throat muscles.

♬ original sound - Dr Karan Raj

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije