zanimljivo

Liječnik u mjesec dana pojeo više od 700 jaja. Otkrio je što mu se dogodilo s tijelom

Nick Norwitz
26.09.2024.
u 11:30

Norwitzov neobični eksperiment otvara vrata novim raspravama o prehrani i njenu utjecaju na zdravlje te naglašava potrebu za dodatnim istraživanjima u ovom području.

Harvardski student medicine, dr. Nick Norwitz, odlučio je pojesti 720 jaja u samo mjesec dana kako bi ispitao kako visok unos jaja utječe na njegov kolesterol. Na kraju eksperimenta otkrio je da mu je razina kolesterola pala za gotovo 20 posto, što je bilo u suprotnosti s očekivanjima, piše New York Post

Prije početka, Norwitz je iznio hipotezu da 60 tuceta jaja neće negativno utjecati na njegov loš LDL kolesterol. Tijekom mjeseca unosio je 24 jaja dnevno, što je značilo da je konzumirao više od 133.200 miligrama kolesterola. Unatoč povećanju prehrambenog kolesterola, razine LDL-a smanjile su se za 2 posto u prvom tjednu, a zatim su u posljednja dva tjedna pale za dodatnih 18 posto.

Prije nego što je započeo eksperiment, Norwitz je imao razine LDL-a oko 90 mg/dl dok je bio na standardnoj američkoj prehrani, koju je zatim zamijenio keto dijetom. Istraživanja pokazuju da konzumacija jaja u umjerenim količinama ne utječe negativno na kolesterol, čak ni kod osoba s dijabetesom.

Tijekom eksperimenta, Norwitz je primijetio da se kod osoba na niskom unosu ugljikohidrata, posebno na keto dijeti, često događa povećanje LDL-a, HDL-a (dobrog kolesterola) i smanjenje triglicerida. To je poznato kao lipidna trijada, koja upućuje na promjenu metabolizma iz sagorijevanja ugljikohidrata u sagorijevanje masti.

VEZANI ČLANCI: 

Kako bi testirao daljnje učinke, Norwitz je odlučio uvesti voće poput borovnica, banana i jagoda u svoju prehranu tijekom zadnja dva tjedna, što je dovelo do znatnog smanjenja razine LDL-a.

Unatoč ovom ekstremnom prehrambenom eksperimentu, Norwitz je jasno istaknuo da je motivacija iza ovog testa bila potaknuti raspravu o dijetama i zdravlju na društvenim mrežama. Kroz svoje ekscentrične prehrambene navike i rezultate, nadao se privući pozornost znanstvenika i potaknuti dodatna istraživanja o metaboličkom zdravlju.

Mogu biti vrlo korisna: Četiri načina na koja možete koristiti jaja u kućanstvu, a nije riječ o hrani

Komentara 7

JF
Jure_Francetić
11:36 26.09.2024.

Nemože pogledat kokoš u oči...

HA
harald3539
13:02 26.09.2024.

Harvardski student, sa Cambridge-hoodie i Dr.- titulom

TP
The_Point
18:59 26.09.2024.

Da je frajer pročitao literaturu onda bi znao: 1. da se iz jaja u crijevu apsorbiraju vrlo male količine kolesterola, manje od dnevnih potreba. 2. kad je ponuda kolesterola putem hrane velika zbog velikog broja jaja, onda se unutarnja sintezaa kolesterola u jetri svede na minimum i zato mu se kolesterol malo snizio. Rezultat njegovog besmislenog otkrivanja tople vode je sasvim očekivan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije