da ne izgorite

Likopen u rajčici, dinjama i ružičastom grejpu za jaču otpornost na UV zrake

Rajčica
Foto: Thinkstock
06.06.2014.
u 14:15

Da biste maksimalno iskoristili sadržaj likopena, konzumirajte prerađenu rajčicu

Likopen koji se nalazi u rajčici, dinjama i ružičastom grejpu može pojačati otpornost kože na djelovanje sunčevih zraka.

Britanski znanstvenici otkrili su da osobe koje su jele pire od rajčice pokazuju za 33% manju sklonost da izgore na suncu nego osobe koje jedu rajčicu u malim količinama ili je ne jedu uopće. Iako je neophodno da se naprave daljnja istraživanja, već sada je jasno da uključivanje veće količine likopena u prehranu može samo koristiti.

Prirodni izvori

Da biste maksimalno iskoristili sadržaj likopena, konzumirajte prerađenu rajčicu – pelat, kečap, umak i sok – jer u ovom obliku sadrži veći postotak likopena od onog koji se nalazi u svježem plodu i organizam ga lakše apsorbira.

Osim toga, špinat i mrkva kuhani na pari poboljšavaju sposobnost organizma da iskoristi karotenoide u njihovu sastavu.

>>Likopen iz rajčice pomaže sniženju kolesterola i krvnog tlaka

>>Muči vas neugodan miris znoja? Problem može biti u rajčicama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije