Kuhamo za vas

Ljeto s okusom soli i mirisom mora ... Marin Rendić

rendic
Tanja BOŽIĆ/VLM
15.07.2012.
u 21:26

- Nagrada mi je kada se gosti zabavljanju uz moju hranu, kaže Marin Rendić, chef i vlasnik restorana Pepenero u Novigradu kojeg predstavljamo u trećoj kuharici iz serijala Ljetne kuharice Večernjeg lista

Dvije stotine skuhanih jela i više od tisuću vrhunskih fotografija snimljeno je tijekom pripreme novog serijala ljetnih kuharica Večernjeg lista. U pet knjiga predstavit ćemo vam pet mladih, kreativih i talentiranih majstora kulinarstva koji su samo za čitatelje Večernjeg lista pripremili 200 laganih ljetnih jela koja, uz malo truda i savjete koje donosimo, može skuhati svatko od vas. Jedinstveni projekt koji je ujedinio visoku gastronomiju, mladost i kreativnost novih zvijezda hrvatske kulinarske scene te vrhunsku fotografiju i grafički dizajn odvest će vas u svijet jednostavnosti, svježih namirnica i brzine pripreme. Serijal ljetnih kuharica uz Večernji list izlazit će od ponedjeljka, 23. srpnja, u pet knjiga i gotovo na pet stotina stranica!

 

Medek kuha uz rock

 

Autori kuharica pripremajući i snimajući serijal obišli su zagrebački Green Gold centar i kuhinju Zorana Gajića u vinskom baru Dobra vina, otkrili kako iz štukatura Smaragdne dvorane hotela Regent Esplanade kuhinjom upravlja mlada i talentirana chefica Ana Grgić, u Novigradu su uz Odisejeve muke - šetati po tamošnjoj marini i prepustiti se zovu kupanja i uživanja u moru ili snimati i pisati - upoznavali minimalističku kuhinju samozatajne Marine Gaši i Davora Buršića. Napastima time nije kraj. Iako nas je kuhar i pol chef Tomislav Gretić zarobio u kuhinji fine dining restorana Wine Vault u rovinjskom hotelu Monte Mulini, pogled na more bilo je nemoguće izbjeći. No, intrigantnije čak i od toga bilo je vidjeti kako se vječni mrgud, popularni Medek Gretić razbacao po kuhinji uza zvukove rocka. Blendaj, usitni, prosuši, pretvori... dade li vam da kušate nešto od hrane u međufazi, savjetujemo vam - izbjegnite. S osmijehom na licu, i sve u dobroj šali - podvalit će vam.

 

Treća knjiga iz serijala Večernjakove ljetne kuharice predstavit će Marina Rendića, kreativca od formata i osnivača restorana Pepenero u Novigradu, a koji je za naše čitatelje kuhao u novom restoranu Pepebianco na samoj novigradskoj rivi. Nulti red do mora, maestral i novigradska vala Marina su, odao nam je, inspirirali da sve što se događa u tanjuru nosi predznak mora. - Nevjerojatno koliko je malo potrebno da nas more nagradi fantastičnim okusima. Neiscrpna je inspiracija. Da barem imam više vremana roniti, istraživati... – kaže Rendić, šarmantni prgavac. Iz njegovih tanjura škampi doslovce iskaču, hobotnice puštaju krakove, ježinci bockaju... Tjestenina, kruščići i slasne grickalice kod Marina se rade i peku svakodnevno od domaćeg brašna.

 

Tanjuri kao top-modeli

 

Iako će mnogi pripremu i snimanje kuharica doživjeti kao obilazak restorana, putovanja i prejedanje, morat ćemo vas razočarati. Da bi svaka od 200 fotografija jela bila savršeno snimljena, tanjur pred objektivom “pozira” i dvadesetak minuta, sve dok Danijel Berković ne uhvati najbolji kut. Fotografiranje hrane vrlo je zahtjevan posao i iziskuje koncentraciju, oštro oko i mirnu ruku te opremu kojom se takvi kadrovi mogu snimiti u visokoj kvaliteti. Zahtjevnost sastavljanja kuharica – koje će vam sigurno privući pažnju i naći mjesto u vašim zbirkama – osjetili su i kuhari u čije smo svakodnevne obaveze unijeli nered, gužvu, rušili po kuhinjama i gomilali suđe. Svima njima zahvaljujemo na strpljenju i trudu da nam otkriju tajne zanata, a vama, dragi čitatelji, prepuštamo da ih istražite.

Kada žena kaže vino, kaže rose, mjehurići i ljeto

Odabir vina i preporuka promjenjivi su, objašnjava u somelierskoj preporuci Alena Bročilović, baš kako i okusi hrane te prate godišnja doba. Moj ljetni izbor su lagana vina, rosei , pjenušci, prosecco ili šampanjci. CO2 u njima da je im osjećaj sviježine i razigranost. Savjetujem vina s manje alkohola, sviježa, mineraln i laganijeg tijela. Rose je pravo ljetno vino koje sjajno prati hranu poput pizze, predjela ili tjesteninu pa čak i uz slastice s voćem i nježnim kremama. Malvazije ostavite za predijela i salate. Uživajte u ljetu i vinima, u zdravlje! - kaže Alena Bročilović somelierka Maistre iz hotela Eden.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije