Kostadin Kosta Stefanović

Majstor od roštilja: Meso samo solim i dodam papar, češnjak i ljutu papriku, bez paca!

15.04.2016., Zagreb, Savska cesta 107 - Majstor leskovackog rostilja i vlasnik Tvornice pljeskavica Kosta Konstantin Stefanovic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
20.04.2016.
u 13:13

Za ćevapčiće i pljeskavice majstor Stefanović koristi isključivo juneće meso, i to vrat, plećku, flam i rebra, a na kilogram ide dva posto soli

Za dobar roštilj najvažniji je odabir namirnica, kaže zagrebački roštilj-majstor leskovačkog podrijetla Kostadin Kosta Stefanović.

On, primjerice, za ćevape i pljeskavice koristi isključivo juneće meso i to prvu četvrtinu (vrat, plećku, flam i rebra), a june mora biti staro između 12 i 18 mjeseci. 

– Meso mora biti ohlađeno od nule do dva stupnja, reže se na komade, usitnjava prvo na krupnoj šajbi i soli, jer je sol konzervator i omekšivač. Na kilogram mesa ide dva posto soli i to je normativ. Zatim odleži i melje se na sitnoj šajbi i ponovno hladi, ne smije doći na sobnu temperaturu – objašnjava Kosta, koji od mase za ćevape radi pljeskavice, đevrek...

– Đevrek je specijalitet. U masu se dodaju češnjak, ljuta paprika, sitno narezani sir i slanina na kockice, oblikuje se u deblji vijenac s rupom na sredini u koju se kasnije stavlja kajmak – kaže Kosta dodajući da on roštilj zapali ujutro i ne gasi ga sve do večeri.

– Pečemo isključivo na drvenom ugljenu jer je on najbolji. Vreća ugljena ubaci se u roštilj, okrene ga se nekoliko puta dok se ne razgori, nabije da nema zraka i pospe pepelom. Drvo previše dimi i kancerogeno je – kaže Kosta, koji ne preporučuje ni brikete.

– Za dobar roštilj najvažnija je ljubav. Ne volite li roštiljati, nemojte ni počinjati. Ja svoj posao radim s ljubavlju – kaže Kosta, u čijoj se obitelji umijeće roštiljanja prenosi s generacije na generaciju.

– Meso s roštilja mora biti mekano i sočno, a nakon obroka ne smijete osjećati težinu u želucu i sjećati se ćevapa cijeli dan – sa smijehom govori Kosta.

– Ja samo solim meso. Ne stavljam ga ni u kakav pac, a od začina koristim češnjak, papar i ljutu crvenu papriku. Kad je riječ o roštilju, najvažnije je osjetiti pravi okus mesa i onda znate da ste jeli dobar roštilj – kaže Kosta.

>>Vrijeme je za piknik, pretvorite ga u gozbu

 

Komentara 5

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
13:36 20.04.2016.

Probao preko nekoliko puta! Gospodin Kosta zna svoj posao! ( nemojte da vam se dogodi da se zahebete pa odete u TPK na Cvijetnom naselju...) Gospodin Kosta je preko puta Vjesnika. Ovi ostali su muljatori koji rade pod njegovim imenom i nisu mu do gležnja!!!

Avatar babas
babas
19:19 20.04.2016.

Isprobati ću ovaj recept,Leskovčani imaju dobre recepte,obožavam leskovačku mućkalicu.

KK
katka-kr
13:23 20.04.2016.

:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije