Iako maslac, svinjska mast i margarin sadrže zasićene masne kiseline, treba ih konzumirati u umjerenim količinama jer imaju važnu ulogu u metaboličkim procesima u organizmu.
Maslac
Sadrži laurinsku kiselinu (pomaže u liječenju gljivičnih infekcija), lecitin (poboljšava pamćenje i sudjeluje u metabolizmu kolesterola) i arahidonsku kiselinu, a osim navedenog, ove specifične masne kiseline štite probavni trakt od infekcija i omogućavaju apsorpciju esencijalnih vitamina (A, D, E i K).
Svinjska mast
Iako sadrži 40% zasićenih i 45% mononezasićenih masnih kiselina – organizam ovu mast lakše probavlja nego biljna ulja. Bogata je i kolesterolom, koji čini osnovu za formiranje vitamina D, ključnog za apsorpciju kalcija. Mast je vrlo stabilna na visokim temperaturama pa je idealna za pečenje i prženje.
Margarin
Bogat je zasićenim masnim kiselinama, a sadrži malo štetnih zasićenih masnih kiselina. Također, margarin se obogaćuje vitaminima topivima u mastima (A, D i E) i ne sadrži kolesterol. S druge strane, tijekom proizvodnje margarina nastaju transmasne kiseline, koje imaju izrazito štetno djelovanje na krvne žile.
>>Ovo je sve ono što niste znali o - majonezi!
>>Ova namirnica smanjuje rizik od srčanog udara!
nakon ovog nebum dobival zahtjeve molim lijepo ne komentiram!