PLOMBE POSTAJU PROŠLOST

Matične stanice zacjeljuju zub

24.02.2009.
u 21:34

Bušenje pokvarenih zuba i plombe možda će uskoro postati prošlost! Znanstvenici s Oregonskog sveučilišta koji se bave razvojem zuba locirali su gen koji je odgovoran za stvaranje zubne cakline koja se nakon što je karijes nagrize više ne može sama obnoviti. Njihovo otkriće baca novo svjetlo na proces nastanka zubi, ali i otvara mogućnost za nove zubarske tretmane kojima bi se regenerirala karijesom nagrizena caklina.

Time se bave i znanstvenici u King’s Collegeu u Londonu, koji kažu da otkriće gena može biti presudno za nalaženje procesa kojim će se omogućiti uzgajanje ameloblasta, stanica od kojih se sastoji zubna caklina. Oni se u svojim istraživanjima koriste matičnim stanicama. Također napominju da se stanice važne za taj proces nalaze u umnjacima koje ljudi obično izvade.

Prema nekim projekcijama, matične stanice uzimale bi se s korijena zuba, a zatim bi se stavljale u prethodno očišćenu rupu u zubu. Caklina bi se obnovila, pa zub više ne bi bio pokvaren. Postoji mogućnost uzgajanja cijelih novih zuba, ali i ojačavanja loše, porozne i nagrizene cakline.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije