Zašto je u svijetu gastronomije više muškaraca nego žena? Zlatko Novak, kuhar u varaždinskom restoranu “Bedem”, koji je otvorio s kolegom kuharom Anđelkom Levanićem, nudi odgovor.
– To je normalno u svijetu. Mislim da je glavni razlog to što je to fizički iscrpljujući posao. Svi na TV-u gledaju kako se kuha i čini im se lijepo, sjajno i bajno, ali realnost je surova – kaže kuhar koji je nedavno pobijedio na natjecanju CRO TOP 10, Hrvatskog kuharskog saveza. Od kuhanja se opušta vozeći motocikl Hard Enduro po bregima i šumama.
Kad su otvarali “Bedem” pokraj staroga grada, vizija im je bila da tradicionalnu hranu predstave na malo moderniji način i da recepture bakica i dedeka modernije zapakiraju. To su, na primjer, smuđ s kiselim kupusom i krumpirom, štrukli od fazana...
– Primijetili smo da su naš Varaždin preplavile pizze, ćevapi i slična jela. Htjeli smo tu monotoniju razbiti domaćim tradicionalno-modernim jelima.
Nakon tri godine, dobili su i Michelinovu preporuku. Nude gablece po 30 kuna, a na jelovniku su po toj cijeni bili, na primjer, pileći odrezak u panadi od kokosa i lješnjaka ili pileći svitak punjen marelicama. Od jela po narudžbi imaju, na primjer, pastrvu sa šafranom za 45 kuna, zagorsku zakusku (uz meso tu je i sir prgica te kosana mast) za 39 ili dimljenu ždrebetinu sa sirom grabancijašem za 59 kuna.