Ne brinite, niste jedini i niste proždrljivi. Srećom, znanost je uspjela pronaći razlog zašto svi nakon velikog obroka imamo veliku želju za slatkim. Stručnjaci s australskog sveučilišta Deakin došli su do zaključka kako jedan od uzroka ove pojave mogu biti dosada i zasićenje okusnih pupoljaka.
– Glavni razlog je fenomen poznat kao senzorna specifična sitost. U osnovi to doživljavamo kada jedemo jednu hranu do punoće. Naša osjetila govore nam kako više ne želimo jesti tu specifičnu hranu. Drugim riječima, puni smo - rekao je za Huffington Post Russell Keast, profesor prehrambenih studija i voditelj centra za napredne osjetilne znanosti sveučilišta Deakin.
– Dio odgovora zapravo je osjetilna dosada. Hrana koja nas je uzbuđivala obećanjima okusa već je dosadna. Postajemo zasićeni, ali to kombiniramo s činjenicom da je naš sustav osjetljivosti na okus preopterećen okusom namirnica pomaže nam zaustaviti jedenje – dodao je.
U nastavku je objasnio kako kada pojedincu predstavimo desert, odnosno novo iskustvo okusa, to znači kreiranje novog profila okusa koji nam nije dosadio. Ukratko rečeno, našem organizmu obilan obrok jednostavno dosadi, a ideja o slatkom završetku nam izgleda najprivlačnije.
– Signali sitosti poništeni su ugodnim iščekivanjem nove hrane. Kad bi se predstavila ista hrana, ne bi više bilo želje za konzumiranjem – nadodao je Keast.
Pogledajte znaju li muškarci prepoznati ženske proizvode: