Čak i ako vam to nije stalna navika, jesen je pravo vrijeme da posegnete malo dublje u novčanik i na tržnici kupite domaće sorte omiljenih plodova jeseni. Ništa ne može nadomjestiti miris domaće pite od zrelih šljiva bistrica.
Bakina pita sa šljivama
Sastojci:
2 jaja
1,5 šalica šećera
2 šalice brašna
1 prašak za pecivo
50 g maslaca
1 dl jogurta
1 kiselo vrhnje
žličica cimeta
500 g šljiva (ili po želji više) narezanih na polovice i otkoštenih
Priprema:
Umutite pjenasto šećer i jaja, zatim dodajte maslac i na kraju kiselo vrhnje i jogurt. U dobivenu smjesu polako dodajte brašno koje ste prethodno prosijali i pomiješali s praškom za pecivo, cijelo vrijeme miješajući. Dobivenu smjesu izlijte u posudu za pečenje koju ste prethodno namazali maslacem i posuli brašnom ili je možete obložiti papirom za pečenje. Oprane i osušene polovice šljiva posložite nježno na vrh smjese i sve malo pospite cimetom. Pecite na temperaturi 180-185 stupnjeva oko 45 minuta ili dok kolač ne poprimi lijepu boju.
Po domaće šljive trkom na trešnjevački ili neki drugi plac.