Crijevni plinovi razvijaju se kao posljedica viška zraka u želucu što uzrokuje podrigivanje ili uslijed djelovanja crijevnih bakterija. Količina plina koje odrasla osoba ispušta varira između 200 ml i dvije litre. Zašto se to događa? Neke namirnice uzrokuju više vjetrova nego druge, no nisu samo namirnice "krive" za tu neugodnu pojavu. Evo što još može biti uzrok da se osjećate napuhnuto kao balon...
Pijenje vode uz obrok
Čaša vode uz obrok možda će vam pomoći da pojedete manje, ali može uzrokovati vjetrove. Emmanuel kaže da obično progutamo malu količinu zraka kada jedemo i pijemo, ali ako pijete i jedete u isto vrijeme gutat ćete više zraka što će dovesti do nakupljanja zraka u trbuhu. Stoga sačuvajte tekućinu za kraj obroka. I prebrzo jedenje također može uzrokovati da se proguta zrak, pa žvačite pažljivo. Za svaki obrok treba uzeti najmanje 20 minuta. Izbjegavajte jesti dok stojite, hodate ili dok gledate televiziju.
Intenzivno vježbanje
Jedna američka studija pokazala je da 71 posto trkača ima probavnih problema poput nadutosti i osjećaja punine. Smatra se da intenzivna vježba traži dublje i ubrzanije disanje, pa postoji tendencija da čak i previše duboko dišemo dok se maksimalno naprežemo. No to je bezopasno, kažu stručnjaci.
Pet voćnih obroka u danu
Procjenjuje se da jedan od pet Britanaca pati zbog sindroma nervoznog trbuha, stanja koje uzrokuje bol u trbuhu, vjetrove, nadutost i probavne probleme. Zna se da se određene namirnice koje sadrže ugljikohidrate u obliku fruktoze, slabo apsorbiraju u tankom crijevu, a kao rezultat toga prolaze kroz debelo crijevo gdje se fermentiraj u dodiru s bakterijama, stvarajući plinove. Plinove uzrokuju trešnje i luk, pa kupus, jabuke, gljive, kukuruz te mahunarke poput graha i soje koje se slabo probavljaju u tankom crijevu.
Zabrinutost
Mnogi pate od nadutog trbuha kad osjete određeni pritisak. Stres i tjeskoba također mogu uzrokovati gutanje previše zraka i ubrzavanje probave. Neki ljudi pod stresom hiperventiliraju, odnosno uzimaju previše zraka.
Sir
Ljubitelji mlijeka i mliječnih proizvoda mogu proizvoditi i više vjetrova nego ostali. Emmanuel objašnjava da se laktoza, šećer u mliječnim proizvodima razlaže uz pomoć enzima laktaze, a kada se laktoza ne razloži kako treba u debelom crijevu fermentira i uzrokuje nadimanje. Isto tako, neki ljudi imaju manjak laktaze u crijevima što znači da su netolerantni na laktozu. Drugi problem s mliječnim proizvodima je visoki udio masnoća koje sadrže što uzrokuje zadržavanje u crijevima i otežava probavu.
Lijekovi protiv kašlja
Neki lijekovi mogu sadržavati umjetna sladila sorbitol ili ksilitol koji se ne mogu apsorbirati i slabo se probavljaju u crijevima te potiču stvaranje bakterija što može imati laksativni učinak ili pak pretjeranu proizvodnju plinova.
Podgrijavana hrana
Dijetetičar Sian Porter kaže da škrobna hrana koja se kuha, a zatim hladi pa opet podgrijava je teška za crijeva i daljnju probavu i može dovesti do neugodnog osjećaja nadutosti. Škrob se ne razlaže u potpunosti tako da ulazi u crijeva, a tada ju \"napadaju\" bakterije.
Pivo i crveno vino
Pivo ne samo da sadrži mjehuriće već je napravljeno s kvascem koje može poremetiti ravnotežu bakterija u crijevima i okidač je probavnih problema. Što se vina tiče, malo je teže \"znanstveno dokazati\", no jedna je hipoteza da spoj koji daje crvenom vinu svoju boju stvara probleme s probavom jer se tijelo bori da ih probavi.
Hladna pića
Gazirana pića zbog ugljičnog dioksida vrlo lako napuhavaju, ali stručnjaci upozoravju da pijete li ih iz hladnjaka još pogoršavate stvari. Plin se u želucu širi uslijed dodira s temperaturom vaše tijela - koja raste od pet do 37 stupnjeva u vrlo kratkom vremenu.
Žvakaća guma
Žvakaće gume bez šećera poznate su kao okidač za proizvodnju plinova jer sadrže ksilitol. Osim toga, žvakaća uzrokuje i gutanje puno zraka.
Pogledajte i video Savjeti za jednostavnije čišćenje
il vam nešto odotraga -ušlo.