Kad ste na Kvarneru, a gladni ste, konoba Kali je "zicer". Tu ne možete promašiti. Ma samo da pojedete raviole koje radi gospođa Zorica, a puni ih tartufima, tikvom, špinatom, sirom, medvjeđim lukom, ciklom ili ribom... Poznati su po tome da je sve u kuhinji domaće.
– Samo papar nije, to još u Hrvatskoj ne uzgajamo, sve je drugo domaće, štoviše, većina je iz našeg vrta – kaže veselo Ante Bistre (43). Radi cijela obitelj, majka Zorica, otac Krste dočekuje goste, sestra Jelena je u kuhinji, kao i šogor Tomislav. No priča je mnogo šira od terase ovog restorana. Proizvode smokvenjake, pekmeze od smokve, ocat od pomidora, ali i ocat od smokava(!), namaz od maruna, čajeve od maslina...
– Balzamični ocat od smokve berba je 2008. – govori za ocat za koji su dobili zlatnu medalju na međunarodnom sajmu inovacija, a dobili su i prestižni zlatni suncokret ruralnog turizma za najbolju tradicijsku ruralnu gastronomiju.
Njihovi proizvodi prodaju se u cijelom svijetu, stigli su na stolove u SAD-u, pa čak i do dvora engleske kraljice.
– Camilla i princ Charles probali su naš pekmez od smokve prije četiri godine na Borough Marketu, najstarijoj londonskoj tržnici, i ponijeli ga kući! Možda je stigao i do kraljice, ako ga prije nisu pojeli – kažu nam na terasi konobe Kali.
Vole se šaliti pa su jedno jelo nazvali po selu Kali – La pic KALIca della Prigorje, a riječ je o sjajnoj buzari. Uz raskošan riblji pjat za troje gladnih – 280 kuna. Odlično. Opušteno.