Rajčice koje u zadnje vrijeme kupujete vrlo su rijetko domaće i često nemaju gotovo nikakav okus, a kamoli onakav kakvog se prisjećaju roditelji ili čak bake. Rješenje za to nude - znanstvenici, koji tvrde da su pronašli način kako rajčice učiniti primamljivijima, ali i urod rajčica plodnijim.
Zbog posebne kombinacije plodova ove će rajčice, tvrde znanstvenici, "tjerati vodu na usta", a navodno bi mogle označiti kraj ere bezukusne hrane kakvu često jedemo. No, važno je napomenuti da ove rajčice nisu proizvod omražene GM tehnologije, nego tek plod znalačkog, staromodnog poznavanja vrtlarstva.
- Ovo otkriće moglo bi značajno utjecati na vrijednu industriju koja se vrti oko rajčica, kao i za agrikulturu koja treba izvući najviše iz različitih usjeva - izjavio je Zach Lippman, jedan od istraživača.
Inače, znanstvenici su do nove rajčice došli dok su pokušavali proizvesti hibridnu rajčicu, kao što se čini sa životinjama - križanjem magarca i konja dobiva se mula, koja je jača i dugovječnija nego ijedna od životinja.
Kako bi takvo znanje primijenili na rajčice, istražili su oko 5000 biljki, od kojih je svaka imala jednu mutaciju u jednom genu koji potiče razvoj određenog dijela rajčice - rast rajčice, veličina ploda, oblik lista... Stručnjaci su tako uspjeli proizvesti veći usjev rajčica, ali iako je inače kod takvog usjeva okus ploda slabiji, u ovom slučaju to nije bilo tako.
Znanstvenici namjeravaju istražiti mogu li geni povezani s hipotetskim hormonom cvjetanja povećati usjeve i poboljšati okus ostalih plodova.
Voće i povrće nije dobro ako od istog kad ostavimo sjemenke ne može da izraste nova biljka. To nam dokazuje da su poremečeni zakoni prirode, ili božji zakoni. križanjem magarca i konja dobiva se mula, koja je jača i dugovječnijaa nego ijedna od životinja. Mogu li se mule same razmnožavati ili uvijek moramo koristiti kobilu koja će donijeti na svijet organizam koji se ne može reproducirati. Ako znastvenici ovim tempom nastave mnoge vrste biljaka i životinja će nestati, a onda ćemo jesti mljeveni kamen kao vrhunac moderne tehnologije gdje su naš probavni sustav prilagodili kamenu i zemlji.