Gluten je protein koji se prirodno nalazi u proizvodima poput pšenice, ječma, raži i zobi, a pronaći ga možemo i u mesnim proizvodima, gotovim jelima, umacima i namazima.
Kako gluten utječe na naše zdravlje? Postoje tri glavne razine nepodnošenja glutena koje su poznate, intolerancija, alergija i celijakija, od kojih je celijakija (autoimuna bolest) najteži oblik od kojeg pati 1-3 posto populacije. Često se dijagnoza ne postavlja na vrijeme jer su simptomi individualni.
Ako primijetite da imate tegoba s probavom, patite od mučnina i nadutosti, najbolje bi bilo napraviti testove intolerancije, krvne pretrage ili biopsiju tankog crijeva – ovisno na koju razinu sumnjate kako bi promijenili prehranu i na vrijeme zaštitili svoje zdravlje.
Osobama koje nemaju problema s alergijom, intolerancijom ili celijakijom gluten neće naštetiti, ali je važno napomenuti da pretjerano uživanje u namirnicama koje izlaze iz okvira uravnotežene prehrane u konačnici će se odraziti i na naše zdravlje. Isto vrijedi i za namirnice koje sadrže gluten i mogu utjecati na pojavu intolerancije.
Koja je razlika između intolerancije na gluten, alergije ili celijakije i kako ova stanja utječu na svakodnevni život, u videu objašnjava Diana Gluhak Spajić, mag. nutricionizma.
Od glutena poteskoce ima 2% hipohondrijaka i 50% suploglavaca koji imaju previse vremena i novaca!