zahvalna namirnica

O škampu svatko ima mišljenje, a radi se o veličanstvenoj namirnici: Chef Horvat pojašnjava kako ga pripremaju u Theatriumu

Filip Horvat
15.03.2022.
u 13:29

Postoji širok spektar načina i metoda obrade i pripreme škampa, koji doista ima tako dobru lepezu okusa i aroma da se može kombinirati na brojne načine.

Je li škamp nešto najbolje što se može pronaći u Jadranskom moru? O tome svatko ima svoje mišljenje, ali vjerujem da bismo s priličnom sigurnošću mogli reći da je škamp svakako nešto najslađe i najukusnije. Zbog njegova posebnog okusa nastali su i brojni
mitovi, a velika je šansa da ste više puta čuli da je baš kvarnerski škamp najbolji na svijetu. S tim bih se možda i mogao složiti da nisam proveo jedno vrijeme u Norveškoj i često jeo njihove škampe. Uistinu, njihovi su škampi golemi, ali fenomenalno ukusni, sočni i delikatni, svaki ima sigurno između 350 i 400 grama. Spektakl!

Pečete jaja za doručak na suncokretovom ulju? Nakon ovog vjerojatno više nećete:

1/5

Ponekad se i kod nas u Hrvatskoj može pronaći škamp te veličine, ali ovdje je prije riječ o izuzetku nego o pravilu. Jedna je prednost ipak na strani Hrvatske u usporedbi s Norveškom. Nama ovdje škampi uistinu dolaze živi u restoran. Zato se teško odlučiti između sitnijeg hrvatskog škampa iz malog i toplog Jadranskog mora i golemog norveškog škampa iz sjevernih mora, odnosno dubokog i hladnog Atlantskog oceana. Ne znaš koji je bolji.

Za restoran škamp je silno zahvalna namirnica, malo skuplja, to je istina, ali jako iskoristiva. Mi u restoranu Theatrium nabavljamo isključivo svježe i žive škampe, svejedno bili oni s područja Kvarnera ili iz Dalmacije. Ponekad mi dalmatinski čak zna biti slađi i ukusniji, nema nekog pravila. Razlog zašto škampe nemam baš uvijek na meniju jest činjenica da oni imaju svoju sezonu, odnosno nema ih svježih tijekom cijele godine i ja se čvrsto držim pravila da ne koristim namirnice koje nisu svježe, a važno mi je i da su domaće. Ali, kad dođe njihova sezona, uvijek imamo jedno predjelo od škampa.

U pravilu ga pripremim na sirovo ili tek lagano pečen škamp na yakitorriju, gdje zapravo ostane polusirov, ali dobije okus dima. U verziji s yakitorrijem škamp poslužujem s cvijetom kamilice, redukcijom soka višnje, medvjeđim lukom i sirupom od kamilice. Što se
dobije ovom kombinacijom? Cvjetno-mineralno-slatkasta rapsodija okusa.

Podsjećam da se škamp jako dobro slaže i s gljivama, u ovom ga slučaju serviramo s kremom od gljiva i carpacciom od vrganja. Ipak, možda mi je najdraže raditi fuziju okusa kada škamp tretiram sa zemljanom notom cikle marinirane u octu od ribizla, zatim umakom od papra i đumbira te medvjeđeg luka i ulja od škampa. E, tu se dogodi osvježavajući, ali i dramatičan početak ručka ili večere. Ova nas kombinacija poput prave poslastice najbolje pripremi za daljnja jela i osvježi svojom mineralnošću.

Nakon toga od ljuskica radimo juhu ili bisque od škampa. Tamna gusta juha puna okusa škampa i mirisnog mora nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Uz to, ponekad od ljuskica i glava radimo i ulje od škampa. Ovo ulje može se koristiti kao komponenta raznim jelima, fenomenalno dopunjava ili zaokružuje okuse.

Foto: Filip Horvat

Potom na red dolaze glavna jela sa škampima. Najčešće ih kombiniramo uz rižota ili pašte. Trenutačno je sezona divljih šparoga pa onda radimo rižoto od škampa, šparoga i medvjeđeg luka. Ili špagete s istim sastavom. A, kada dođe sezona rajčica, tada volimo raditi špagete s pečenom rajčicom i škampima. Ovdje se, naravno, moramo sjetiti i tradicionalnog načina pripreme škampa u Hrvatskoj kad ih pečemo na grillu, cjelovite, u njihovu oklopu. Ili pripreme škampa na buzaru. Postoji širok spektar načina i metoda obrade i pripreme škampa, no meni je prioritet racionalnost, cilj mi je da, kao i svaku drugu namirnicu, škamp iskoristim maksimalno.

Škamp doista ima tako dobru lepezu okusa i aroma da se može kombinirati na brojne načine, baš onako kako najviše volite. Doista zahvalna, a veličanstvena namirnica.

Kako se rade najpopularnije krafne iz zagrebačke slastičarnice Orijent?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije