Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROLJETNA KRALJICA

Od džema, preko kompota, do likera – Sedam recepata za uživanje u višnjama tijekom cijele godine

Cherry jam
12.06.2024.
u 08:00

Omiljeno voće svježe nam je dostupno tijekom proljeća, no to ne znači da u njemu ne možemo uživati tijekom cijele godine. Dovoljno je malo mašte i kreativnosti u kuhinji

Sezona višanja u punom je jeku, a omiljeno voće moguće je preraditi i sačuvati u zamrzivaču, staklenki ili bočici cijele godine. Ova sezona je idealna za to jer su vremenske nepogode zaobišle naše krajeve u vrijeme cvatnje voćaka, tako da višanja ovih dana ne nedostaje. Evo nekoliko ideja za preradu ove proljetne voćne kraljice.

Zamrznute višnje: Ako ne volite puno vremena provoditi u kuhinji i ne volite kompliciranu preradu hrane, višnje jednostavno zamrznite. Prije nego što ih spremite u vrećice za zamrzavanje, dobro ih operite i očistite od koštica. Spremite ih u manja pakiranja te odmrzavajte i koristite za kolače i druge slastice i nakon sezone svježih višanja.

VEZANI ČLANCI

Kompot: Vrlo jednostavan način za čuvanje omiljenog ploda na duže vrijeme. Višnje dobro operite i očistite od koštica. U loncu zagrijte vodu, dodajte šećera po želji, a možete dodati i začine, kao što su vanilija, rum ili cimet. U pećnici na 50 stupnjeva zagrijte čiste staklenke, složite u njih višnje i zalijte ih vrućom vodom. Čvrsto zatvorite novim poklopcima i ostavite kompot u pećnici da se postepeno hladi 24 sata.

Džem: Ima li slasnijeg doručka od kruha s maslacem i malo domaćeg džema od višanja? Da biste napravili ovaj slasni desert, potrebne su vam domaće višnje koje se operu, očiste i stave u lonac na laganu vatru. Pomiješajte ih sa šećerom i začinima po želji i miješajte dok smjesa ne postane gusta. Kad se površini pojave mjehurići, džem spremite u zagrijane staklenke i dobro zatvorite. Ako niste fan miješanja uz štednjak, džem možete napraviti i u pećnici. Sve sastojke stavite u dublju posudu za pečenje i pokrijte. Pred kraj pečenja, maknite poklopac. Povremeno promiješajte.

GALERIJA 6 mitova o kuhanju tjestenine: Kuhate li je i vi pogrešno?

Cherry jam
1/6

Suhe višnje: Da biste osušili višnje, trebat će vam pećnica s ventilatorom, Očistite ih od koštica i poslažite na pleh za pečenje. Suše se na temperaturi od 60 stupnjeva, a vrata pećnice potrebno je ostaviti malo otvorena kako bi se spriječila kondenzacija. Suhe višnje zdrava su grickalica i sjajan dodatak žitaricama za doručak.

Sok: Višnje dobro operite, stavite ih u lonac i prekrijte vodom. Koštice nije potrebno uklanjati. Nakon što voda s višnjama prokuha, ostavite još 15-ak minuta na laganoj vatri. Zatim pričekajte da se tekućina malo ohladi te procijedite kroz gustu gazu. Tekućinu vratite na vatru, zagrijte do vrenja i miješajte nekoliko minuta. Nakon tog spremajte u čiste, zagrijane boce i čvrsto zatvorite novim čepovima.

Sirup: Postupak je isti kao kod pripreme soka, samo što se u procijeđeni sok višanja dodaje šećer. Na kilogram višnja stavite kilogram šećera, a možete dodati i sok limuna ili aromu vanilije. Smjesu soka i šećera potrebno je miješati na vatri sve dok se šećer potpuno ne otopi. Sirup se nakon toga sprema u čiste, ugrijane boce.

Višnjevac: Omiljeni liker od višanja nije teško pripremiti. Za litru ukusnog napitka trebat će vam kilogram višanja, sedam decilitara rakije i pola kilograma šećera. U staklenu posudu slažite red višanja i red šećera, nakon toga prekrijte tanjurićem i ostavite na suncu sve dok se šećer potpuno ne rastopi. Potom višnje zalijte rakijom i držite na mračnom mjestu barem mjesec dana. Nakon tog procijedite i višnjevac je spreman za konzumaciju.

VIDEO Perite voće nakon kupovine, a ove vrste obavezno temeljito

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije