Kiseli kupus omiljena je zimska namirnica, a najčešće se priprema u obliku sarme. Koliko god je voljeli, katkada zaista dosadi. Zato danas donosimo nekoliko novih recepata koje možete isprobati već ovoga tjedna.
S obzirom na to da je advent otkazan i da ne možemo uživati u hot-dogu na glavnom trgu, pripremite ga sami kod kuće. Pirjajte sitno narezani kiseli kupus, dodajte nekoliko kiselih krastavaca, žičicu senfa, dvije žlice šećera i malo sjemenki kima. Hot-dog pecivo ugrijte kratko, dodajte mu pripremljeni nadjev i hrenovku.
Ako vam dolaze gosti za blagdane, napravite nešto posebno – kiseli kupus u lisnatom tijestu. Na kockice narežite kuhanu šunku pa je pomiješajte s ispranim i ocijeđenim narezanim kiselim kupusom. Možete dodati i sjeckanu papriku ili sušene rajčice te malo sira. Posolite i popaprite pa nadjenite razvaljano lisnato tijesto. Zarolajte i premažite razmućenim žumanjkom. Pecite 20-25 minuta pa poslužite toplo.
Pogledajte kako izgleda zimska idila na Rastokama 😍❄
Ima li boljeg nedjeljnog ručka od pečenog mesa i priloga? Složit ćemo se da nema i da ovaj recept zvuči fantastično. Kiseli kupus začinite s malo dimljene paprike i stavite u posudu za pečenje u koju ste prethodno dodali malo ulja i nekoliko režnjeva češnjaka. Na posloženi kupus stavite meso po želji - rebarca, batci i zabatci, teletina – izbor je na vama. Pecite oko 40 minuta na 180°C. Uz ovo možete ispeći i malo krumpira.
Osim s kobasicama i pečenim mesom, kiseli kupus odlično se slaže s gljivama. U zdjelici vode oko pola sata namačite sušene gljive po izboru, a vodu obavezno sačuvajte. Na ulju dinstajte narezani kiseli kupus, a zatim u tavu ubacite narezanu kuhanu kobasicu i dobro je popržite. Dodajte i ocijeđene gljive pa pustite da se sve kuha. Dodajte malo vode od gljiva, sol i papar, pa pustite da se sve još kratko kuha, dok voda ne ispari.
Ovo su četiri savjeta kako da vam sarma ispadne savršena:
Dajte-najte....domaće krvavice, krumpir i zelje s češnjakom malke popapreno....i viljamofka za otvaranje apetita >;-))