Isprobajte

Omiljeno blagdansko jelo: Šest jednostavnih i fantastičnih recepata za pripremu bakalara

Shutterstock
21.12.2019.
u 07:38

Koji je vaš omiljeni način pripreme bakalara? Možda je vrijeme da isprobate nešto drukčije

Donosimo nekoliko recepata za ljubitelje tradicionalnog, ali i one koji ove godine žele isprobati nešto drukčiji način pripreme bakalara.

Mini složenci s bakalarom

  • 80 g maslaca
  • 80 g brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 4 jaja
  • 100 g
  • bakalara
  • 100 g kozjeg sira
  • sol
  • timijan

Pomiješajte brašno, namrvljeni maslac i mlijeko u gusti umak. Dodajte malo soli i po želji muškatnog oraščića. U ohlađenu smjesu dodajte četiri žumanjka, namočen i očišćen bakalar, te unaprijed izmiksan kozji sir i timijan. Sve dobro povežite. Od bjelanjaka istucite snijeg s malo soli te lagano dodajte u smjesu kojom napunite namašćene keramičke kalupove. Pecite u pećnici ugrijanoj na 170 stupnjeva oko 15 minuta. Poslužite toplo uz salatu.

Bakalar u korici od parmezana

  • 4 fileta svježeg bakalara  (po 200 g, s kožom)
  • 1 češanj  češnjaka
  • krupna morska
  •  sol
  • bijeli papar
  • 1 baguette
  • 1 šaka začinskog bilja (timijana, bosiljka, origana)
  • 100 g naribanog parmezana
  • 1 žličica fino naribane kore od 1 limuna

Posušite filete kuhinjskom krpom te s kožom prema dolje stavite na papir za pečenje. Protisnite češanj češnjaka, pomiješajte s uljem, premažite time ribu, malo posolite i popaprite. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 7 do 8 minuta. U međuvremenu u blenderu usitnite baguette (bez korice) s listovima začinskog bilja, a potom pomiješajte s parmezanom i korom od limuna. Smjesu odmah raspodijelite po ribi, vratite u pećnicu te pecite još 5 minuta na 200 stupnjeva kako bi nastala hrskava korica. Poslužite uz krumpir pečen s lukom.

Salata od bakalara

  • 450 g fileta bakalara
  • 500 g graha iz konzerve
  • malo nasjeckanih oraha
  • 1 češanj češnjaka
  • maslinovo ulje
  • peršin
  • sol, papar

Napravite marinadu od maslinova ulja, nasjeckanog peršina i sitno nasjeckanog češnjaka. Filete bakalara posušite kuhinjskom krpom, posolite i pržite u tavici s maslinovim uljem sve dok ne omekšaju. Kad su gotovi, narežite ih na krupnije komade. Grah iz konzerve procijedite te sve sastojke pomiješajte i začinite marinadom. Kad ste sve dobro promiješali, salatu servirajte u staklenim čašama i dekorirajte sitno nasjeckanim svježim peršinom i nasjeckanim orasima.

Foto: Shutterstock

Široki rezanci s povrćem i bakalarom

  • 100 g mrkve
  • 300 g mladog špinata
  • 500 g fileta svježeg bakalara
  • pola vezice timijana
  • 400 g širokih rezanaca sol
  • 6 žlica maslinova ulja
  • sok jednog limuna
  • papar
  • 150 ml vrhnja za kuhanje

Špinat očistite, operite i blanširajte u kipućoj vodi. Mrkvu naribajte na sitne trakice. Ribu operite, posušite papirnatim ubrusom te je narežite na komade veličine zalogaja. Timijan operite i posušite. Listiće otrgajte sa stabljika i nasjeckajte. Tjesteninu skuhajte u puno posoljene vode. U međuvremenu zagrijte tri žlice ulja u velikoj tavici. Pržite mrkvu oko dvije minute. Dodajte špinat. Nakon dvije minute dodajte i komadiće ribe te ih pržite oko pet minuta. Dodajte tri žlice ulja, limunov sok i timijan. Začinite solju i paprom. Rezance ocijedite, ali sačuvajte šalicu tekućine. Tjesteninu zajedno s tekućinom dodajte u tavicu s ribom i povrćem. Po potrebi začinite te umiješajte vrhnje za kuhanje.

Namaz od bakalara na hrskavoj palenti

  • 400 g suhog bakalara
  • 2 luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 lovorova lista
  • 200 ml bijelog vina
  • 1 l  mlijeka
  • svežnjić peršina
  • 1 limun ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 100 g palente
  • sol
  • brašno

Namočite bakalar u vodi na dva sata. Nakon toga dobro ocijedite i uvaljajte u brašno. Kratko ga pecite s obje strane na vrućem ulju. Na ulju propirjajte nasjeckani luk, češnjak i lovorovo lišće Zalijte vinom pa dodajte mlijeko i bakalar. Kuhajte na laganoj vatri oko dva sata. Ocijedite i izvadite lovorovo lišće. Kada se ohladi, smjesu kremasto izmiksajte. Umiješajte nasjeckani peršin te malo limunove korice i sok. Polako ulijevajte ekstra djevičansko maslinovo ulje uz stalno miješanje pjenjačom dok ne dobijete željenu teksturu. Palentu skuhajte u slanoj vodi i izlijte u plitki kvadratični lim. Kada se ohladi, narežite na rombove i pecite na vrućem ulju. Paštetu od bakalara namažite na poprženu palentu i poslužite kao predjelo.

Foto: Shutterstock

Zapečeni bakalar s maslinama i povrćem

  • 800 g fileta
  • bakalara
  • sol
  • papar
  • 2 luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 crvene paprike
  • 2  žute paprike
  • 1  tikvica
  • maslinovo ulje
  • malo timijana
  • 150 g crnih maslina
  • malo peršina

Očistite filete, operite ih, narežite na veće komade, posolite i popaprite. Ostavite ih po strani. Oljuštite luk i češnjak. Narežite luk na osmine, a češnjak na ploške. Očistite papriku i tikvice. Papriku narežite na kocke, tikvicu na polukrugove. Sve povrće stavite u lim za pečenje, posolite ga i pokapajte maslinovim uljem. Pospite povrće timijanom i pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Povrću dodajte ribu i masline. Pecite sljedećih 10 do 15 minuta.

Ključne riječi

Komentara 1

SH
Shalan
10:02 21.12.2019.

Ti vaši bakalari nisu za post i nemrs. Jaja...sir...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije