Donosimo nekoliko recepata za ljubitelje tradicionalnog, ali i one koji ove godine žele isprobati nešto drukčiji način pripreme bakalara.
Mini složenci s bakalarom
- 80 g maslaca
- 80 g brašna
- 500 ml mlijeka
- 4 jaja
- 100 g
- bakalara
- 100 g kozjeg sira
- sol
- timijan
Pomiješajte brašno, namrvljeni maslac i mlijeko u gusti umak. Dodajte malo soli i po želji muškatnog oraščića. U ohlađenu smjesu dodajte četiri žumanjka, namočen i očišćen bakalar, te unaprijed izmiksan kozji sir i timijan. Sve dobro povežite. Od bjelanjaka istucite snijeg s malo soli te lagano dodajte u smjesu kojom napunite namašćene keramičke kalupove. Pecite u pećnici ugrijanoj na 170 stupnjeva oko 15 minuta. Poslužite toplo uz salatu.
Bakalar u korici od parmezana
- 4 fileta svježeg bakalara (po 200 g, s kožom)
- 1 češanj češnjaka
- krupna morska
- sol
- bijeli papar
- 1 baguette
- 1 šaka začinskog bilja (timijana, bosiljka, origana)
- 100 g naribanog parmezana
- 1 žličica fino naribane kore od 1 limuna
Posušite filete kuhinjskom krpom te s kožom prema dolje stavite na papir za pečenje. Protisnite češanj češnjaka, pomiješajte s uljem, premažite time ribu, malo posolite i popaprite. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 7 do 8 minuta. U međuvremenu u blenderu usitnite baguette (bez korice) s listovima začinskog bilja, a potom pomiješajte s parmezanom i korom od limuna. Smjesu odmah raspodijelite po ribi, vratite u pećnicu te pecite još 5 minuta na 200 stupnjeva kako bi nastala hrskava korica. Poslužite uz krumpir pečen s lukom.
Salata od bakalara
- 450 g fileta bakalara
- 500 g graha iz konzerve
- malo nasjeckanih oraha
- 1 češanj češnjaka
- maslinovo ulje
- peršin
- sol, papar
Napravite marinadu od maslinova ulja, nasjeckanog peršina i sitno nasjeckanog češnjaka. Filete bakalara posušite kuhinjskom krpom, posolite i pržite u tavici s maslinovim uljem sve dok ne omekšaju. Kad su gotovi, narežite ih na krupnije komade. Grah iz konzerve procijedite te sve sastojke pomiješajte i začinite marinadom. Kad ste sve dobro promiješali, salatu servirajte u staklenim čašama i dekorirajte sitno nasjeckanim svježim peršinom i nasjeckanim orasima.
Široki rezanci s povrćem i bakalarom
- 100 g mrkve
- 300 g mladog špinata
- 500 g fileta svježeg bakalara
- pola vezice timijana
- 400 g širokih rezanaca sol
- 6 žlica maslinova ulja
- sok jednog limuna
- papar
- 150 ml vrhnja za kuhanje
Špinat očistite, operite i blanširajte u kipućoj vodi. Mrkvu naribajte na sitne trakice. Ribu operite, posušite papirnatim ubrusom te je narežite na komade veličine zalogaja. Timijan operite i posušite. Listiće otrgajte sa stabljika i nasjeckajte. Tjesteninu skuhajte u puno posoljene vode. U međuvremenu zagrijte tri žlice ulja u velikoj tavici. Pržite mrkvu oko dvije minute. Dodajte špinat. Nakon dvije minute dodajte i komadiće ribe te ih pržite oko pet minuta. Dodajte tri žlice ulja, limunov sok i timijan. Začinite solju i paprom. Rezance ocijedite, ali sačuvajte šalicu tekućine. Tjesteninu zajedno s tekućinom dodajte u tavicu s ribom i povrćem. Po potrebi začinite te umiješajte vrhnje za kuhanje.
Namaz od bakalara na hrskavoj palenti
- 400 g suhog bakalara
- 2 luka
- 4 češnja češnjaka
- 2 lovorova lista
- 200 ml bijelog vina
- 1 l mlijeka
- svežnjić peršina
- 1 limun ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 100 g palente
- sol
- brašno
Namočite bakalar u vodi na dva sata. Nakon toga dobro ocijedite i uvaljajte u brašno. Kratko ga pecite s obje strane na vrućem ulju. Na ulju propirjajte nasjeckani luk, češnjak i lovorovo lišće Zalijte vinom pa dodajte mlijeko i bakalar. Kuhajte na laganoj vatri oko dva sata. Ocijedite i izvadite lovorovo lišće. Kada se ohladi, smjesu kremasto izmiksajte. Umiješajte nasjeckani peršin te malo limunove korice i sok. Polako ulijevajte ekstra djevičansko maslinovo ulje uz stalno miješanje pjenjačom dok ne dobijete željenu teksturu. Palentu skuhajte u slanoj vodi i izlijte u plitki kvadratični lim. Kada se ohladi, narežite na rombove i pecite na vrućem ulju. Paštetu od bakalara namažite na poprženu palentu i poslužite kao predjelo.
Zapečeni bakalar s maslinama i povrćem
- 800 g fileta
- bakalara
- sol
- papar
- 2 luka
- 4 češnja češnjaka
- 2 crvene paprike
- 2 žute paprike
- 1 tikvica
- maslinovo ulje
- malo timijana
- 150 g crnih maslina
- malo peršina
Očistite filete, operite ih, narežite na veće komade, posolite i popaprite. Ostavite ih po strani. Oljuštite luk i češnjak. Narežite luk na osmine, a češnjak na ploške. Očistite papriku i tikvice. Papriku narežite na kocke, tikvicu na polukrugove. Sve povrće stavite u lim za pečenje, posolite ga i pokapajte maslinovim uljem. Pospite povrće timijanom i pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Povrću dodajte ribu i masline. Pecite sljedećih 10 do 15 minuta.
Ti vaši bakalari nisu za post i nemrs. Jaja...sir...