tik tak...

Osjećate kako starite? Vodite računa o ovih pet stvari i 'usporiti' ćete vrijeme, kažu liječnici

starenje
Shutterstock
14.10.2022.
u 07:00

Ako ste primijetili da su vam kad držite knjigu ili tablet ruke 'prekratke', vjerojatno ste dobili 'staračku' dioptriju.

Iako vrijeme ne možemo vratiti, možemo se na različite načine od njega zaštititi, kažu liječnici koji donose pet savjeta za 'usporavanje' starenja. Evo na što trebate posebno pripaziti:

Znate li zašto je dobro jesti jednu jabuku svaki dan?

starenje
1/12

1. Leđa

- Mišići koji podupiru kralješke prirodno slabe već od sredine dvadesetih, zbog čega se živci spuštaju i ukliješte ako ne brinete za svoja leđa.

Rješenje: Na vrijeme uložite u stolicu s ravnim naslonom i stabilnu pilates loptu i naizmjenično sjedite na oboje. Lopta djeluje na  trbušne mišiće koji podupiru kralježnicu i stabilizira ih, a stolac s ravnim naslonom će doprinijeti tome da se ne grbavite.

2. Oči

Ako ste primijetili da su vam kad držite knjigu ili tablet ruke 'prekratke', vjerojatno ste dobili 'staračku' dioptriju.

- To se događa kada stanice retine prestanu uzimati dovoljno hranjivih tvari i ne uspiju očistiti štetne nusproizvode”, kaže profesor dr. Andrew Lotery s oftalmološkog odjela na Sveučilištu Southampton.

Rješenje: Posjetite optičara i pravilno se hranite. “Jedite što više narančasto obojene hrane bogate beta-karotenom kao što je slatki krumpir, mrkva ili marelica za koje se pokazalo da pojačavaju protok krvi u stanicama mrežnice i ubrzavaju zacjeljivanje”, kaže Lotery. 

3. Koža

Imate iritantne i uporne mrlje na koži? Sve što mijenja oblik ili izgled treba biti zvono na uzbunu, kaže dermatolog Nick Lowe.

Rješenje: “UVA svjetlost koja prodire i kroz guste oblake uzrokuje starenje kože pa nabavite hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom od najmanje 25 i stavljajte je svakodnevno, bez obzira na vrijeme vani".

4. Zubi

Zubi vas bole na vruće i/ili hladno?  “Zaštitni sloj cakline s godinama postaje tanji pa su živci izloženiji”, kaže stomatolog dr. Phil Stemmer.

Rješenje: "Perite zube prije doručka i pljunite, nemojte ispirati jer time ispirete i fluorid", kaže Stemmer. "I nemojte četkati ni nakon što ste popili voćni sok jer kiselina privremeno slabi caklinu."

5. Koljena

“Problemi s koljenima uzrokuju nastajanje sinovijalne tekućine kako bi se zaštitio zglob”, kaže fizioterapeutkinja Paula Coates. Najčešća pritužba je "trkačko koljeno" - kada se čašica koljena ne poravna i škripi umjesto da klizi preko kraja bedrene kosti.

Rješenje: “Stanite s prekriženim nogama i stopalima jedno uz drugo, zatim se sagnite i ispružite prema prstima”, kaže Coates za Men's Health. Stojte tako 30 sekundi i ponovite po tri puta na svakoj nozi.

Ljekarnici upozoravaju: Ove lijekove nikako nemojte piti uz jutarnju kavu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije