Pametna putovanja

Ove destinacije nikako ne smijete posjetiti u 2014.

Kornjače
Lewis Whyld/Press Association/PIXSELL
11.01.2014.
u 16:15

Diljem svijeta protežu se mnoge zanimljive, privlačnije i manje privlačnije kulture. Ove zemlje izbacite sa svog popisa poželjnih destinaca za godišnje odmore u ovoj godini jer ih morate izbjegavati u širokom luku.

Često čitamo preporuke za neke prekrasne države diljem svijeta koje moramo posjetiti. Barem jednom u životu. No, ova lista je malo drugačija. Donosimo listu zemalja koje ove godine, iuz različitih razloga, jednostavno morate izbjegavati, a koju je objavio Huffington Post.

1. Mauritanija

Država u zapadnoj Africi rob je kapitala u suvremenom svijetu. Sam način života i sigurnost u toj zemlji neće vas privući da je posjetite. Ne želite naići na nomade, islamiste ili završiti u "crvenoj zoni" u kojima svaki stranac biva napadnut. Iako prekrasna, ipak nije poželjna destinacija za istraživati. Barem ne ove godine.

2. Saudijska Arabija

Zemlja bogata potencijalno nevjerojatnom baštinom, ali "unakažena" restrikcijama za putnike. Da, ne žele da to vidimo svojim očima.

3. Rusija

Bogata, posebna i prelijepa. Ali ove godine i domaćin zimskih OI u Sočiju. Upravo zbog tog sportskog događaja, osim ako ne želite ići baš radi toga, preporuka je izbjegavati ovu destinaciju još neko vrijeme. Jake sigurnosne mjere, skupa viza, nedostatak sadržaja i još neke "sitnice" mogu biti dobar razlog da se zasad Rusija prekriži s popisa poželjnih destinacija.

4. Turkmenistan

Turkmenistan je bivša članica SSSR-a i smještena je u središnjoj Aziji i zasigurno će od nje teško odustati pravi ljubitelj putovanja. Ali, za ovu državu je gotovo nemoguće dobiti vizu. Zato je najbolje niti ne pokušavati. Koliko se tu može raditi o "dobitku na lutriji" može posvjedočiti i činjenica da je ovu zemlju tijekom cijele 2012. godine uspjelo posjeteti samo 7000 turista. AKo i dobijete vizu, sigurno vas neće oduševiti policijski sat koji stupa na snagu u 23 sata, a imorate biti jako oprezni i ne smijete pričati o politici niti šetati sa ženom pored sebe. Zvuči li vam još uvijek zanimljivo?

5. Venecuela

Ovo je nevjerojatna zemlja koju jednom morate vidjeti. Ali nakon smrti Chaveza situacija se pogoršala. Ima jako puno otmica i svakojakog nasilja pa je poželjno ipak staviti je na listu za posjet neke druge godine. MOžda se u budućnosti situacija malo poboljša i postane ugodnija za turiste.

6. Nigerija

Ovu je zemlju Huffington Post opisao kao "jedan krug Danteovog pakla". Zemlja je prenapućena, puna je korupcije i začepljene kanalizacije, hirovitog prometa i svakojakog nasilja.. Lako ćete ući u zemlju, lai odlazak? E, to već može biti neka druga priča. Iako nije najkorumpiranija zemlja na svijeta, čim izađete iz zrakoplova tražit će vas novac za sve i svašta, ali moguće i za "dozvolu" da možete otići. Jeste li dovoljno kockari u duši?

7. Galapagos

Prekrasno otočje nastalo vulkanskom aktivnošću. Nevjerojatni primjerci flore i faune te nevjerojatna, nedirnuta ljepota prirode. Barem donedavno. Upravo ljepota ovih otoka privlači svake godine sve više i više turista koji uživaju u morskim lagunama i predivnim, rajskim, pješćanim plažama. Upravo to je razlog zbog čega ovo otočje uskoro može biti uništeno, a nedirnuta prirodna ljepota možda više neće imati tu oznaku. Masovni turizam uzima svoj danak , a ako želimo i u budućim godinama uživati u ovim ljepotama, suzdržite se od posjeta ovoj zemlji da sačuva svoj prirodni identitet i ljepotu.

Iz sličnih razloga se navodi i da se odustane od putovanja u peruanski Machu Picchu, kamodžanski Angkor Wat, Jordansku Petru i talijansku Veneciju. Putovanja su predivna,, ali ponekad treba izostaviti neke destinacije i ostaviti ih za neka druga vremena.

>>Ovaj hrvatski grad uvršten je među najpoželjnije svjetske turističke destinacije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije