Tijesto za ove fine perece dizalo se svega 15 minuta - dakle, nema izlike, gotovi su u trenu i izgledaju famozno! Recept nam je posudila blogerica Jelena Vranić na čijem Instagram profilu možete pronaći puno finih i jednostavnih recepata koje ćete odmah poželjeti isprobati.
Domaći slani pereci
Sastojci:
500 g brašna
1/2 kvasca
1 žličice šećera
100 ml mlijeka
200 ml vode
4 žlice ulja
1 jaje za premazivanje
krupna sol za posipanje
Priprema:
Kvasac potopite s malo vode, šećera i 1 žličicom brašna te ostavite da se aktivira. Mješavini mlijeka, vode i ulja dodajte narasli kvasac, zatim postupno dodajte brašno i umijesite tijesto. Dobro ga umijesite, ne smije biti ljepljivo. Kad ste gotovi, ostavite ga da naraste. Ne trebate dugo čekati, nakon 15 minuta još malo promijesite tijesto pa ga podijelite na 10 jednakih loptica. Želite li veće perece napravite manju količinu loptica. Svaku lopticu rastanjite poput tankog valjka i savijte u oblik pereca. Ostavite na papiru za pečenje nekih desetak minuta da odmore, a za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 °C. Premažite svaki perec svježim jajetom i pospite s nekoliko zrnaca krupne soli. Pecite oko 20 -tak minuta da pereci lijepo porumene.