ma nije valjda...

Panika: Uskoro nam prijeti nestašica čokolade

čokolada
18.04.2012.
u 10:36

Zbog prijelaska na uzgoj isplativijih kultura proizvođači kakaa mogli bi prouzročiti krizu u proizvodnji omiljene nam slastice – čokolade

Opskrbite se svojim omiljenim čokoladicama i sakrijte ih pod krevet, u smočnicu... Jer stručnjaci tvrde da nam uskoro prijeti nestašica čokolade.

Profesor David Guest sa sveučilišta u Sydneyju kaže da proizvodnja kakaa opada zbog političkih i ekonomskih nemira u područjima gdje se uzgaja. Smatra i da industriji pod hitno treba modernizacija za proizvodnju još većih količina zbog povećanih potreba zemalja u razvoju. Posebno se to odnosi na Kinu.

– Potrošnja čokolade različita je u svijetu. U Australiji, Europi i Sjevernoj Americi ukupna je potrošnja šest kilograma čokolade po stanovniku godišnje i za sada je stabilna. No trend je i povećana potrošnja tamne čokolade. Potrošnja je malo pala tijekom globalne financijske krize u 2008. i 2009., no ona svejedno raste od dva do tri posto godišnje – rekao je profesor Guest.

Procjena je stručnjaka da bi se globalna proizvodnja trebala povećati za milijun tona godišnje do 2020. – od 3,6 milijuna tona proizvedenog prošle godine.

– U situaciji smo kad su proizvođači čokolade zabrinuti za ispunjavanje zahtjeva jer je potrošnja čokolade neizvjesna zbog nestabilne proizvodnje kakaa – kazao je Guest.

U dijelovima svijeta gdje je proizvodnja kakaa intenzivna, primjerice u zapadnoj Africi, Južnoj Americi i jugoistočnoj Aziji, te Pacifiku mnogi farmeri uzgoj jeftinog kakaa zamjenjuju uzgojem profitabilnijih kultura.

Komentara 3

PI
piranha2
10:56 18.04.2012.

to bi me uništilo :(

DR
drug
11:06 18.04.2012.

Obična laž..... Ovo pumpanje je prouzročeno preusmjeravanjem novaca sa burzi iz industrije u hranu i automatski se špekulacijom stvorio vakum tako ova priča je rezultat toga.....Slatki snovi

LI
liliZG
16:52 18.04.2012.

jeste li vi ludi, ....nemože bez čokolade....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije