Za deset osoba

Parfait od jabuka - odličan desert za zabave, otmjen i jednostavan

jabuka
14.03.2010.
u 17:00

Upotrijebite reske tvrde jabuke koje kuhanjem ne gube oblik. Desert poslužite u čašama, tako da se kroz staklo vide slojevi

Parfait od jabuka odličan je desert za goste na zabavi. Upotrijebite reske tvrde jabuke, koje kuhanjem ne gube oblik. Za 10 i više osoba: dva kilograma jabuka, limun, jedna i pol šalica šećera, pola šalice vode, tri šalice slatkog vrhnja za šlag i slatke mrvice. Prvo poširajte jabuke. Ogulite ih i narežite na kockice debljine 2,5 centimetara. Prije kuhanja pomiješajte ih s limunovom koricom i sokom, da ne potamne, pospite ih šećerom i nježno promiješajte. Stavite ih u teću, stavite na umjereno jaku vatru i pustite da zakipi. Otklopite i nastavite kuhati, da se sok reducira. Nakon pet do šest minuta, kad jabuke omekšaju, maknite ih s vatre i rashladite. Tada istucite slatko vrhnje. Ne treba ga zaslađivati jer su jabuke dosta slatke. Na dno svake čaše stavite oko pola šalice jabuka. Pospite ih slatkim mrvicama pa stavite šlag. Za slatke mrvice: tri četvrtine šalice višenamjenskog brašna, pola šalice šećera, dvije žlice smeđeg šećera, četvrtinu žličice cimeta, osminu žličice soli, 110 g hladnog maslaca, tri žlice hladne vode, blender, lim za pečenje i pergament papir, a pećnicu zagrijte na 200ºC. U blender stavite brašno, šećere, cimet i sol. Kratko promiješajte suhe sastojke. Dodajte komadiće maslaca i kratko miksajte oko 12 puta, dok se maslac smrvi. Dodajte vodu i miksajte još nekoliko sekundi, toliko da se tijesto navlaži. Obložite lim za pečenje pergamentom. Iskrenite na njega tijesto i oblikujte ga u tanki oval, veličine oko 20 x 30 cm. Ispunite sve rupe, ali mrvice nemojte stiskati. Pecite oko 10 minuta, zatim zarotirajte lim, radi ujednačenog pečenja. Mrvice će se rastopiti i raširiti u tankom sloju te vjerojatno bacati mjehuriće. Nastavite peći još sedam do 10 minuta da se masa dobro karamelizira. Hladite dok slatkiš ne postane jako hruskav.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije