Lagana i osvježavajuća

Predivna jogurt torta koja se ne peče mogla bi postati hit ove energetski neizvjesne zime pred nama

Tanja Pastuović Klaić, COOKam i guštam
30.08.2022.
u 08:45

Autorica recepta, Tatjana Pastuović Klaić, za podlogu je koristila mljevene kekse, a u kremu dodala sitno nasjeckane breskve. Bobičasto voće ovdje je u funkciji dekoracije i preljeva. Umjesto keksa, za podlogu možete koristiti piškote, a u kremu dodati voće koje imate. Važno da je mekano i sezonsko!

Autorica recepta, Tatjana Pastuović Klaić, za podlogu je koristila mljevene kekse, a u kremu dodala sitno nasjeckane breskve. Bobičasto voće ovdje je u funkciji dekoracije i preljeva. Umjesto keksa, za podlogu možete koristiti piškote, a u kremu dodati voće koje imate. Važno da je mekano i sezonsko!

Foto: Tanja Pastuović Klaić, COOKam i guštam

Jogurt torta koja se ne peče

Sastojci za podlogu: 

100 g mljevenih keksa 

60 g otopljenog maslaca

1 žlica šećera

1/4 žličice cimeta  

Sastojci za kremu:

500 ml jogurta

150 g šećera u prahu

15 g bourbon vanilija šećera 

naribana korica jednog nešpricanog limuna

15 g želatine

300 ml vrhnja za šlag

3-4 breskve, ili drugog sezonskog voća

Sastojci za preljev:

150 g bobičastog voća (borovnice, kupine, maline)

2 žlice šećera

1 žlica vode

za dekoraciju borovnice, kupine, listići matičnjaka ili mente i malo šlaga

Foto: Tanja Pastuović Klaić, COOKam i guštam

Priprema:

U mljevene kekse dodajte šećer, cimet i otopljeni maslac pa sve dobro žlicom promiješajte. Smjesu od keksa utisnute u kalup za tortu promjera 20 cm i stavite u hladnjak. Želatinu potopite u hladnu vodu i ostavite da nabubri (slijediti upute na vrećici). U posudu s jogurtom dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i naribanu limunovu koricu pa sve kratko izmiksajte. Pripremljenu želatinu zagrijte na laganoj vatri da se otopi pa dodajte malo jogurta, brzo promiješajte i uz stalno miješanje dodajte u zdjelu s preostalim jogurtom. Dodajte tučeno vrhnje za šlag, promiješajte pa stavite u hladnjak. Breskve operite, ogulite, uklonite koštice i narežite na male komadiće. Polovicu kreme izlijte na podlogu od keksa, po kremi rasporedite breskve pa prelijte ostatkom kreme i površinu zagladite špatulom. Tortu vratite u hladnjak i ostavite preko noći. Sastojke za preljev pomiješajte, voće mjestimično zgnječite vilicom i kuhajte na umjerenoj vatri dok se malo ne zgusne pa ohladite. Ohlađenu tortu ukrasite i poslužite s voćnim preljevom.

Foto: Tanja Pastuović Klaić, COOKam i guštam


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije