Od prehlade i blijede kože do lošeg raspoloženja... Zimi se često osjećamo i izgledamo loše, a sada znanstvenici tvrde da za to nije krivo samo tmurno i hladno vrijeme nego i naša prehrana. Upravo zbog toga trebamo pripaziti što i kako jedemo. A kako bismo ublažili ili spriječili tegobe poput zimske depresije, suhe kože, skijaških opeklina ili nedostatka energije, donosimo pregled koju hranu konzumirati i kako se boriti protiv tih zimskih napasti.
Cjelovite žitarice obvezne
Među najpoznatijim je boljkama zimi suha koža. Iako grijanje i vrući tuš pomažu ugrijati tijelo, isto tako i isušuju kožu. Održite vlažnost kože konzumiranjem kruha od cjelovitih žitarica i riže. Poželjno je jesti blitvu i žumanjke jer sadrže biotin zaslužan za proizvodnju masnih kiselina nužnih za glatku kožu.
– Jedno jaje na dan sprečava sušenje kože – svojim klijenticama često govori poznata dijetetičarka Lauren Slayton, prenosi portal Marie Claire. Dermatolog i autor knjige Forever Young dr. Nicolas Perricone upozorava da zimi zbog grijanja na koži mogu buknuti ekcemi, akne i psorijaza. Svojim pacijentima zato preporučuje konzumaciju hladnovodne ribe poput lososa i srdela koje sadrže umirujuće omega-3 masne kiseline.
Antistresna prehrana
Riba bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći i u borbi protiv zimske depresije, tvrdi dr. David Mischoulon iz Massachusetts General Hospital. Naša nutricionistica Darija Vranešić-Bender savjetuje da se u zimskoj prehrani svakako nađu i svježe cijeđeni citrusni sokovi bogati vitaminom C.
– Provodite li više vremena vani, jedite i težu hranu poput kupusa, sarme, graha ili punjene paprike. Kupus je zimi, uz citruse, jedini ozbiljan izvor vitamina C – zaključuje Vranešić-Bender.
Prehrana koja je zimi najbolja za organizam i kožu
Ako za hladnih dana provodite više vremena vani, jedite kupus, grah ili sarmu, savjetuje nutricionistica
Komentara 4
A pazi sad ovo, u svezi glede kože : Također se ne preporučuju agrumi (naranče, mandarinke, limuni i grejpfrut). Oni sadrže kemijsku tvar kolhicin, koji uništava folnu kiselinu potrebnu za regeneraciju cjelovitosti kožnog pokrova. I tko tu sad koga
Špeka, sira z vrhnjem i luk nakon toga gemišt i to je to.
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Samo nam treba noseve odrizat da nam ne smetaju, da st.sit. zuba moze bez problema pasti.