Nikad previše zdrave hrane? Nije istina. Iako će vam uvijek preporučiti unos antioksidansa u organizam, postoji mogućnost da ih unesete previše. Nutricionisti tvrde da antioksidansi poput borovnica, brokule ili leće mogu produžiti život, ali previše ove "superhrane", tvrde znanstvenici, može značiti da u vašem organizmu neće biti dovoljno onih "prooksidansa", koji se često smatraju zlim blizancima antioksidansa.
Antioksidansi, na primjer, usporavaju štetu koju nanosimo mišićima i drugim organima tijekom procesa oksidacije, dok je prooksidansi ubrzavaju. No, previše antioksidansa može poremetiti ravnotežu i otežati disanje u starijih ljudi, te im tako onemogućiti vježbanje koje bi im moglo pomoći da ostanu u formi.
Na Sveučilištu u Kanzasu životinjama su tijekom istraživanja davali različite doze antioksidansa. Kod onih kojima su davali previše antioksidansa, mišićne funkcije bile su otežane.
Ne treba, dakle, očekivati da će velika količina antioksidansa imati isključivo pozitivan učinak. Ključna je u ovoj priči ravnoteža antioksidansa i prooksidansa.
Previše antioksidansa nije zdravo
Iako mnogi preporučuju uzimanje antioksidansa, važno je imati na umu da je ključna ravnoteža između antioksidansa i prooksidansa.
Još nema komentara
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.