Prva transplantacija maternice sve bliže

beba
Reuters
22.10.2009.
u 11:27

Prva maternica mogla bi biti trasnplantirana već za dvije godine, a nakon trudnoće bila bi uklonjena iz ženina tijela.

Već za dvije godine britanski bi liječnici mogli transplantirati prvu maternicu, a sada tvrde da su vrlo blizu tome. Stručnjaci su, naime, pronašli način kako na dovoljno dugo vremena opskrbiti maternicu krvlju da bi ona izdržala koliko je potrebno za potpuni razvoj djeteta.

Usavršavanje ovog postupka omogućilo bi ženama kojima je maternica oštećena bolestima, primjerice rakom grlića maternice, da postanu majke. Ove bi žene tako imale mogućnost više, pored surogat-majke i posvajanja.

Iako su prijašnji pokušaji transplantacije na životinjama bili neuspješni, a jedini pokušaj izvršen na ženi završio je uklanjanjem maternice, liječnici se nadaju da su sada pronašli način kako maternicu opskrbiti s dovoljno krvi, što je dosad bio problem.

Kod ovakvih trudnoća s transplantiranim maternicama svaka bi beba trebala biti rođena carskim rezom jer takva maternica vjerojatno ne bi izdržala prirodan porod. Osim toga, djeca bi morala biti začeta umjetnom oplodnjom.

Nakon rođenja djeteta maternica bi bila ponovno uklonjena iz tijela majke, a žena bi mogla prestati piti lijekove potrebne tijekom transplantaciji, tzv. imunosupresante.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije