HRANJIVO I ZDRAVO

RECEPT DANA Savršena namirnica za sve koji žele više energije: Isprobajte 6 recepata sa suhim smokvama

Shutterstock
20.11.2024.
u 09:30

Suhe smokve bogate su dijetalnim vlaknima, zbog čega su odlične za probavu, a sadrže i značajne količine kalcija, kalija i magnezija, ključnih za zdravlje kostiju i srca

Ljeti su pravo osvježenje, dok ih jedemo svježe, no i sušene, u jesenskim i zimskim mjesecima, smokve su prava i česta poslastica u našim krajevima. Bogate vlaknima, vitaminima i mineralima, pravi su simbol mediteranske kuhinje. Osim što su izvor energije, često se koriste u pripremi različitih jela – od jednostavnih snackova do složenijih slastica i glavnih jela, a njihov intenzivan okus savršeno nadopunjuje i slane i slatke delicije.

Suhe smokve bogate su dijetalnim vlaknima, zbog čega su odlične za probavu. Sadrže i značajne količine kalcija, kalija i magnezija, ključnih za zdravlje kostiju i srca. Njihov prirodni šećer pruža energiju, dok antioksidansi doprinose borbi protiv slobodnih radikala. Idealne su za sportaše i zdrava su alternativa slatkišima.

K tome, vrlo su zahvalna namirnica koju možete koristiti u različitim receptima. Bilo da je riječ o zdravim zalogajima, salatama, glavnim jelima ili desertima, bogatstvo okusa i nutritivne vrijednosti su zajamčene kad je riječ o ovom popularnom voću. Pronašli smo za vas šest jednostavnih recepata sa suhim smokvama koje možete isprobati već danas.

Domaće energetske kuglice: Pomiješajte 200 grama suhih smokava, 100 grama oraha i 2 žlice meda. Sve usitnite u blenderu i oblikujte kuglice. Po želji uvaljajte u kokos ili kakao prah. Ove kuglice su savršene za međuobrok jer predstavljaju brzi izvor energije.

Salata s orasima i sirom: Narežite 4 suhe smokve na tanke ploške. Dodajte ih u zdjelu s rikolom, 50 grama sjeckanih oraha i 50 grama kozjeg sira. Prelijte maslinovim uljem i balzamičnim octom. Ova salata spaja slatke i slane note u savršen sklad.

GALERIJA Nestašni su i neposlušni: Djecu u ovim horoskopski znakovima najteže je odgajati

1/6

Kruh sa suhim smokvama: U tijesto za kruh dodajte sjeckane suhe smokve i malo sjemenki suncokreta. Pecite prema uobičajenom receptu. Rezultat je aromatičan kruh koji savršeno prija uz sir ili maslac.

Pileći file u umaku od smokava: Na maslinovom ulju prepržite pileći file. U drugoj posudi karamelizirajte 6 narezanih suhih smokava s malo meda i bijelog vina. Dodajte umak preko piletine i poslužite uz rižu.

Desert od smokava i jogurta: Pomiješajte 3 suhe smokve (narezane na komadiće) s čašom grčkog jogurta i malo meda. Po želji posipajte mljevenim cimetom. Brz i ukusan desert za svaku priliku.

Čokoladne praline sa smokvama: Suhe smokve napunite bademima i umočite u otopljenu tamnu čokoladu. Pustite da se ohlade na papiru za pečenje. Praline su sofisticirani desert koji će oduševiti svačije nepce.

Kako pravilo ocijediti tjesteninu? Ovaj video izazvao je burnu raspravu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije