Ljeti su pravo osvježenje, dok ih jedemo svježe, no i sušene, u jesenskim i zimskim mjesecima, smokve su prava i česta poslastica u našim krajevima. Bogate vlaknima, vitaminima i mineralima, pravi su simbol mediteranske kuhinje. Osim što su izvor energije, često se koriste u pripremi različitih jela – od jednostavnih snackova do složenijih slastica i glavnih jela, a njihov intenzivan okus savršeno nadopunjuje i slane i slatke delicije.
Suhe smokve bogate su dijetalnim vlaknima, zbog čega su odlične za probavu. Sadrže i značajne količine kalcija, kalija i magnezija, ključnih za zdravlje kostiju i srca. Njihov prirodni šećer pruža energiju, dok antioksidansi doprinose borbi protiv slobodnih radikala. Idealne su za sportaše i zdrava su alternativa slatkišima.
K tome, vrlo su zahvalna namirnica koju možete koristiti u različitim receptima. Bilo da je riječ o zdravim zalogajima, salatama, glavnim jelima ili desertima, bogatstvo okusa i nutritivne vrijednosti su zajamčene kad je riječ o ovom popularnom voću. Pronašli smo za vas šest jednostavnih recepata sa suhim smokvama koje možete isprobati već danas.
Domaće energetske kuglice: Pomiješajte 200 grama suhih smokava, 100 grama oraha i 2 žlice meda. Sve usitnite u blenderu i oblikujte kuglice. Po želji uvaljajte u kokos ili kakao prah. Ove kuglice su savršene za međuobrok jer predstavljaju brzi izvor energije.
Salata s orasima i sirom: Narežite 4 suhe smokve na tanke ploške. Dodajte ih u zdjelu s rikolom, 50 grama sjeckanih oraha i 50 grama kozjeg sira. Prelijte maslinovim uljem i balzamičnim octom. Ova salata spaja slatke i slane note u savršen sklad.
GALERIJA Nestašni su i neposlušni: Djecu u ovim horoskopski znakovima najteže je odgajati
Kruh sa suhim smokvama: U tijesto za kruh dodajte sjeckane suhe smokve i malo sjemenki suncokreta. Pecite prema uobičajenom receptu. Rezultat je aromatičan kruh koji savršeno prija uz sir ili maslac.
Pileći file u umaku od smokava: Na maslinovom ulju prepržite pileći file. U drugoj posudi karamelizirajte 6 narezanih suhih smokava s malo meda i bijelog vina. Dodajte umak preko piletine i poslužite uz rižu.
Desert od smokava i jogurta: Pomiješajte 3 suhe smokve (narezane na komadiće) s čašom grčkog jogurta i malo meda. Po želji posipajte mljevenim cimetom. Brz i ukusan desert za svaku priliku.
Čokoladne praline sa smokvama: Suhe smokve napunite bademima i umočite u otopljenu tamnu čokoladu. Pustite da se ohlade na papiru za pečenje. Praline su sofisticirani desert koji će oduševiti svačije nepce.
Kako pravilo ocijediti tjesteninu? Ovaj video izazvao je burnu raspravu!