Kruh je omiljena namirnica u većini kućanstava i sve je više onih koji umjesto kupovne varijante biraju onu zdraviju, domaću. Priprema kruha kod kuće uopće ne treba biti kompliciran i zamoran posao, a u posljednje vrijeme na društvenim mrežama vrlo je popularan recept za kruh koji se ne treba čak ni mijesiti. Drugim riječima, možete ga pripremiti a da uopće ne zaprljate ruke tijestom.
Za pripremu vam je je potrebno svega nekoliko sastojaka:
- tri šalice glatkog bijelog brašna
- jedna i pol šalica tople vode
- pola šalice maslaca
- jedna vrećica suhog kvasca
- malo soli
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Prvo je potrebno promiješati brašno, kvasac i sol, a potom u smjesu dodati maslac, koji ste ostavili da omekša na sobnoj temperaturi, i vodu. Kuhačom dobro promiješajte smjesu sve dok se ne pretvori u kompaktno tijesto. Nakon toga prekrijte krpom i ostavite tijesto da miruje. Za ovu fazu pripreme potrebno vam je maksimalno deset minuta.
Dozvolite tijestu na naraste bar dva puta i svaki put ga energično promiješajte kuhačom. Potom ga premjestite u posudu u kojoj ćete ga peći i ostavite da ondje još jednom naraste. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite otprilike 50 minuta, odnosno dok kruh ne poprimi zlatnu boju. Nakon što ga izvadite iz pećnice, prekrijte vlažnom krpom kako se kora ne bi pretjerano stvrdnula.
VEZANI ČLANCI:
Za zdraviju varijantu kruha koji se ne mijesi, bijelo brašno možete kombinirati s pirovim ili raženim, a u tijesto možete ubaciti i šaku suncoretovih, bučinih, chia ili lanenih sjemenki. Da biste dobili vegansku varijantu kruha, umjesto maslaca, za pripremu koristite maslinovo ulje.
Viralni veganski recept: Ispečete kore od banane i dobijete - slaninu!
Zašto ne pišete količine u mililitrima i gramima jer ima različitih šalica.