Vojvođanska štrudla s višnjama pravi je klasik među kolačima i omiljena poslastica koja osvaja svojom jednostavnošću i bogatstvom okusa. Meko tijesto s bogatim nadjevom od višanja donosi savršen balans slatkoće i kiselosti. Ovaj tradicionalni recept prenosi se s koljena na koljeno, a sada je na vama da ga isprobate i unesete dašak Vojvodine u svoju kuhinju. Pripremite ga s ljubavlju i uživajte u svakom zalogaju ovog savršenog deserta! Recept je podijelila food blogerica @mandicsanja73. Uživajte!
Sastojci za tijesto:
- 40 g svježeg kvasca
- 2 žličice šećera
- 2 žličice soli
- 180 ml ulja
- 500 ml mlijeka
- 900 g mekog brašna
VEZANI ČLANCI:
Priprema tijesta: U zdjeli zamijesite tijesto od svih navedenih sastojaka. Ostavite ga da odmara jedan sat kako bi nadošlo. Dok čekate da se tijesto digne, pripremite nadjev.
Sastojci za nadjev:
- 750 g smrznutih višanja
- 300 g šećera
- 200 g griza
Priprema nadjeva: Odmrznite višnje i ocijedite ih, pritom sačuvajte sok. Višnje stavite u lonac, dodajte šećer i kuhajte nekoliko minuta. Zatim umiješajte griz i nastavite kuhati dok se smjesa ne zgusne. Ako nadjev postane previše gust, dodajte malo soka od višanja kako bi postigao mazivu konzistenciju, sličnu džemu.
VEZANI ČLANCI:
Kada je tijesto nadošlo, podijelite ga na tri jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte u pravokutnik, premažite pripremljenim nadjevom i zarolajte u savijače. Stavite savijače u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Prije pečenja, premažite ih uljem i izbodite čačkalicom kako bi se ravnomjerno ispekle. Pecite štrudle u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 35-40 minuta. Kada su gotove, premažite ih uljem, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se potpuno ohlade prije nego što ih narežete.
Znate li što treba dodati u smjesu za palačinke da uvijek ispadnu savršene?
vojvodanska se pise mali