Zeleni "zaštitar"

Ružmarin uskoro i službeni konzervans EU

'close-up of a young woman holding a plate of steak with pasta and vegetables'
'Stockbyte'
05.11.2010.
u 10:00

Do sada je ružmarin bio označen terminom prirodna aroma ili ekstrakt. Prema novim propisima ružmarin će deklarirati kao antioksidant E 392

Sve više potrošača izbjegava konzerviranu hranu. Kao prirodni nasljednik konzervansa ponovno se pojavljuje ružmarin, poručuju to tri proizvođača ekstrakta ružmarina okupljeni u European Rosemary Extracts Manufacturers Group.

Cilj im je, piše portal www.gastro.hr, prikupili dozvolu Europske komisije kako bi zaživjela upotreba ružmarina kao konzervansa u mastima i uljima, pekarskim proizvodima, mesu, dehidriranim juhama, krumpiru...

Do sada je ružmarin bio označen terminom prirodna aroma ili ekstrakt. Prema novim propisima ružmarin će deklarirati kao antioksidant E 392, poručuju iz Naturexu.

Ključne riječi

Komentara 2

HB
HBM
00:37 26.01.2011.

super

LO
lojtra
21:12 05.11.2010.

Eto kako EU funkcionira. Nije važno što je ekstrakt ružmarina zaista konzervans nego je važno tko za to \"lobira\" a onog dana kad izlobira i \"dobije broj\" bit će i službeni konzervans. Svojstva ružmarina su naši stari (uglavnom južnjaci) znali od stoljeća sedmog! Osim toga kod nas čak i mladenci na sebe stavlaju ružmarin \"da se ne bi pokvarili\" :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije