Sigurno ste toliko puta čuli rečenicu 'Doručak je najvažniji obrok u danu' da vam već odavno zvuči kao otrcana fraza, no neke se fraze, kaže dijetetičarka dr. Jaclyn London, ponavljaju s razlogom.
- Da biste izbjegli slabost izazvanu padom šećera u krvi, trebate doručak, a u danu koji ste započeli zdravim i hranjivim obrokom ćete donositi i bolje odluke - kaže ona.
Savjeti za što ukusniji i hranjiviji doručak
- Doručkujte baš svaki dan
Jer istraživanja kažu da ćete vjerojatno u danu sagorjeti više kalorija ako ste doručkovali, a preskakanjem tog obroka tijelo će sagorjeti manje masti.
- Izbjegavajte slatko
Razne žitarice, zobene pahuljice, energetske pločice i čokoladice, razna peciva i sokovi obično su prepuni šećerom. Tražite žitarice s jednoznamenkastim dodatkom šećera, energetske pločice s manje od četiri grama dodanog šećera i nezaslađene mliječne proizvode. Klonite se slatkih napitaka, posebno zaslađenih pića od kave i čaja.
- Birajte nemasne bjelančevine:
Poput jaja i nezaslađenih mliječnih proizvoda.
- Dodajte nekoliko namirnica
Za doručak napravite omlet sa sinoćnjim ostacima povrća (planirajte unaprijed): više namirnica znači i više vlakana, što znači da ćete duže biti siti.
- Povećajte količinu
Za većinu nas doručak bi trebao sadržavati najmanje 300-350 kalorija i trebalo bi ga se jesti, a ne piti: ako kalorije ispijate umjesto da ih pojedete, biti ćete manje siti i jedva dočekati sljedeći obrok.
Dobar bi doručak trebao kombinirati proteine, masnoće i proteine pune vlakana, što je ključno da budete siti i imate dovoljno energije. Zato ako ujutro ne jedete dovoljno povrća i voća, da dobijete dovoljno proteina dodajte jedno jaje, više orašastih plodova ili ostatke piletine od večere, savjetuje dr. London za Woman's Day.
Cijepljenje će trajati dok se ne cijepi više od tri milijuna građana:
Isprobajte i neki od ovih namaza: