Većina sicilijanskih specijaliteta pripravlja se od specifičnih mediteranskih namirnica kao što su masline, pinjoli, grožđice, naranče, bademi, rajčice i slana riba. Sicilijanska kuhinja među nastarijima je i najsvestranijima u Italiji. Tipično predjelo su arancini, male pečene kuglice riže s krušnim mrvicama, ili sfincione, lokalni oblik pizze. Tipična tjestenina iz Palerma je “pasta con le sarde”, tj. tjestenina sa sardinama, iz Catanije dolazi “pasta alla Norma” nazvana po poznatoj Bellinijevoj operi.
Specijalitet koji dolazi iz ruralnih područja je mesno pečenje “farsu magru”. U obalnim područjima popularna su riblja jela poput “sarde a beccafico”. Uz pečenu ribu (sabljarka, tuna, skuša, bakalar) ili meso (piletina, svinjetina, janjetina) obično se poslužuje tradicionalna salata s narančama – “insalata di arance”. Poznati sicilijanski sirevi su “ragusano” i “pecorino siciliano”. Posebnu ulogu među sicilijanskim slasticama imaju recepti još iz arapskih vremena. Najpoznatije slastice su torta “cassata”, “frutta martorana” od marcipana te šećerni kolačići “cannoli”.