U koju god vinogradarsku regiju svijeta došli, susrest ćete jedno poznato lice, kralja vinskih sorti, chardonnay. Najpoznatija je i najraširenija francuska sorta na svijetu koja ne poznaje granice, a s obzirom na areal uzgoja ni ne čudi da ga se može pronaći pod 127 različitih naziva.
Najveću popularnost ovo vino steklo je 80-ih i 90-ih godina, kad se počinje masovno uzgajati. Prema zadnjim podacima, u svijetu se uzgaja na nešto više od 160 tisuća hektara, a najveće površine sa chardonnayom zasađene su u SAD-u.
Iako je podrijetlom iz Burgundije, genetika je pokazala da chardonnay ima djelomično hrvatske korijene. Naime roditelji su mu pinot noir i belina velika bijela, sorta koju smatraju autohtonom hrvatskom. Poznato je više od 400 različitih klonova. Međutim, nije poznato kada je došlo do križanja i koliko je sorta zapravo stara. Mnoge vinogradarske regije svijeta razvile su svoj poseban stil uzgoja i njegovanja chardonnaya. Stoga se opojne kapi chardonnaya mogu pronaći od mladih, laganih i vrlo svježih vina, do zrelih i odležalih.
Najveći značaj i najcjenjenija primjena ove sorte je u proizvodnji champagnea (šampanjaca). Toliko je značajan u toj francuskoj pokrajini i u proizvodnji šampanjaca, da kažu kako svaka prava šampanjska kuća mora imati svoj blanc de blancs. Vodeći se tom pričom, danas blanc de blancs pjenušce možemo piti u cijelom svijetu, a njihova proizvodnja je način na koji se vinari iskazuju. Iako se kaže da je neutralnog karaktera, raspon aromatskih spojeva koji se pojavljuju ovisno o klimi, načinu uzgoja i vinifikaciji. I taj je raspon začuđujući.
Vina mogu imati cijeli niz voćnih aroma, od tropskih poput banane i ananasa, preko poznatih aroma naših voćnjaka poput breskve, marelice i zelene jabuke, pa sve do južnjačkih nota citrusa. Ako se u tehnologiju proizvodnje uključi maceracija, malolaktika ili odležavanje u drvu, dobivaju se potpuno drugačiji profili vina, puno snažniji, mineralniji i bogatiji. Okus mu je sortno karakterističan, ali isto tako može se pronaći cijeli niz okusa voćnih, biljnih, maslačnih i travnih. Chardonnay je vino koje se može školovati na bezbroj načina, i upravo to je tajna njegove raznolikosti i bogatstva koje nam pruža dok uživamo u njemu.
>>Bio on samonikla loza ili su ga donijeli pomorci s Orijenta, postao je ponos Korčule