Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukusni kolači

Vlasnik "kuće sladoleda i kolača": 'Slastičarnicu je otvorio otac prije 76 godina, a ja sam i u snu smišljao kolače'

Josip Regović/Pixsell
16.03.2022.
u 11:30

Memetali Zenuni desetljećima je gradio jedan od hramova kolača u Hrvatskoj – slastičarnicu Memy

Dug je i trnovit put u zahtjevnom poslu kakav je slastičarstvo. Jer dovoljna je jedna greška, jedna loša porcija kolača i kupci vas napuste. Ljubitelji slatkoga ne opraštaju, oni su fanovi, poput onih koji vole svoje nogometne klubove. Memetali Zenuni, makedonski Albanac, to je od početka znao i zato je više od svega pazio da njegova slastičarnica bude savršena. I uspio je.

Nakon nekoliko desetljeća poslovanja njegova “kuća sladoleda i kolača” Memy postala je simbol Turopolja i u pravom smislu velikogorička institucija. Iza obitelji Memetalija Zenunija zvanoga Memy punih je 76 godina rada. A sve je počelo nakon Drugog svjetskog rata, kada se iz Makedonije u Veliku Goricu doselio njegov otac Aslan.

Slastičarnica Memy otvorena je 1946. godine kao prva slastičarnica u Velikoj Gorici. Godine 1979. objekt širi poslovanje te je u njemu otvorena i prva pizzeria u Velikoj Gorici.

Foto: Josip Regović/Pixsell

Znate li po čemu je poseban ghee maslac i zašto biste ga trebali konzumirati umjesto običnog?

1/5

– Čak 76 godina prošlo je od kada je moj tata napravio prvi sladoled, prvi kolač. U ponudi su bile crne i bijele alve te različite tradicionalne lizaljke od šećera, baš kao i prve torte. Ne smijem izostaviti da je ovo i prva pizzeria u Velikoj Gorici – kaže Memetali Zenuni, koji je tijesto za prvu goričku pizzu vlastitim rukama zamijesio 1. svibnja 1980. godine, nakon što je preuzeo posao od oca.

– U posljednje vrijeme koronavirus ostavio je posljedice u poslovnom planu i to se još osjeća. Ni nas kao obitelj nije mimoišla. Ali zahvaljujući Svevišnjem Bogu preboljeli smo je gotovo svi, i to bez posljedica. Cijepili smo se za svaki slučaj, jer mi slušamo znanost – govori Zenuni i ističe da, kad je o poslu riječ, non-stop razmišlja o inovacijama.

– Uskoro uvodimo u jelovnik mediteranski pizzu, koja je nešto sasvim novo od naše dosadašnje ponude i specifična je po mnogočemu: maslinovu ulju, dvoslojna je i s istančanim blagim okusom raznog povrća i sireva, ali i jednu s jednom vrstom lososa. Vrlo brzo uvest ćemo i posebnu pizzu od čistog kukuruznog brašna, isto tako specifičnu po mnogočemu, ali pravit ćemo je samo po posebnoj narudžbi gostiju – otkrio nam je Memetali Zenuni, čiju je obiteljsku tradiciju u svoje ruke preuzeo njegov sin Irfan.

Inovacije nemaju granice

– U neprestanom smo pokretu da bismo išli ukorak s inovacijama pa ćemo uskoro uvesti i dostavu preko kompanija koje operiraju u našem okruženju. Što se tiče slatkog programa, i tu smo u stalnom traženju novih kreacija – kazao je Irfan i dodao da uskoro odlaze na međunarodni sajam slastičarstva u talijanski Rimini.

– Uz sina Irfana i njegovu suprugu Fatimu tu radi i drugi sin Aslan sa svojom suprugom Elitom. Osim toga, vodimo brigu i o mladim naraštajima koji će naslijedili ovaj naš posao, tako da se unuk Art, koji je završna godina Ekonomske škole u Velikoj Gorici, u slobodno vrijeme uključio u proizvodnju sladoleda i izradu kolača. Osim obitelji, tu su i stalni zaposlenici, među kojima je i Egipćanin Mohamed – govori Memetali i priznaje kako su ga mnogi njegovi prijatelji kritizirali zašto dovodi slastičara iz Egipta koji nije upoznat s hrvatskom kulturom, jezikom...

Foto: Josip Regović/Pixsell

– Svima koji su me tada čudno gledali i kritizirali rekao sam samo da razvoj posla i inovacije nemaju granice. Ako želiš biti uspješan u svom poslu, trebaš probati i kušati sve u životu. Najlakše je sjesti i prekrižiti ruke, reći kako nema posla i kukati. Istina, riskirao sam jako, ali danas vidim plod. I sada moji prijatelji koji su me kritizirali mole me da im slastice napravi Mohamed – kroz smijeh govori Memetali Zenuni.

Egipćanin Mohamed Mahdy Attito prije tri godine došao je iz egipatskog grada Aswana u Hrvatsku. Vrhunski je majstor slastičar. Prije nego što je došao u Hrvatsku, radio je u hotelima s 5 zvjezdica u Egiptu. Donio je novitete u izradi slastica.

– Došao sam prije tri godine u Hrvatsku i mogu vam reći da sam jako sretan. Uvjeti su sjajni, a kolege odlični i susretljivi. Pripremajući torte i kolače, kombiniram bliskoistočne i hrvatske recepte koji naposljetku ispadnu sjajni. Imali smo puno planova koje smo dogovorili s gazdom, međutim malo nas je korona unazadila, ali krenuli smo polako naprijed i ostvarit ćemo sve zacrtane ciljeve – uvjeren je Mohamed.

Osim Egipćanina Mohameda u slastičarnici Memy već mjesec dana radi i jedan Indijac i jedan Nepalac.

– Obojica su dobri radnici i majstori svog zanata, ali još ih prilagođavamo našem proizvodnom programu i za sada smo vrlo zadovoljni njihovim radom. Naravno, tu bih istaknuo naše domaće radnike, od kojih je tu najdulje naša najvjernija radnica Zlata Ljubijankić – govori Memetali i najavljuje za one vrlo istančanog okusa i oka u modernoj verziji jednu vrlo elegantnu bombonijeru.

Foto: Josip Regović/Pixsell

– Na toj bombonijeri radim gotovo tri godine i proizvodit ćemo je samo za posebne narudžbe. Kvaliteta proizvoda i zadovoljan i zdrav gost uvijek su nam na prvom mjestu. Izbjegavam koliko je to moguće aditive koji mogu naštetiti zdravlju. Uostalom i sam sam ljubitelj slastica, pogotovo sladoleda, a u ponudi imamo čak 30 vrsta. Što se novca tiče, kaže da ga treba osigurati za normalan život, ali više od toga može samo pokvariti čovjeka.

Memetali Zenuni kaže da se u ovom poslu nije obogatio, ali od njega pristojno živi i u njemu uživa. U slastičarstvo je tako uveo cijeli niz inovacija poput hrvatske baklave, po koju u Veliku Goricu dolaze iz cijele zemlje.

– Ona je sam Božji proizvod jer ideja mi je došla preko noći, u snu – otkrio je njezin autor, koji je za tu slasticu nagradu dobio još 2008. godine. Dvije godine poslije 2011. nagrađen je i za svoju tortu “Milka Trnina”. Prvo mjesto osvojio je i na Festivalu slastica Križa i Zagrebačke županije.

Foto: Josip Regović/Pixsell

Obiteljski posao

Memetali Zenuni, iako je službeno u mirovini i prepustio je posao svojim sinovima i snahama, i dalje svaki dan dolazi na posao kao savjetnik i brine se o svim detaljima, ali kreiranje slastica ipak mu je ostala najveća ljubav. Da nije slastičar i poduzetnik, kaže, bio bi liječnik. Želja mu se nije ispunila jer je, iako odličan učenik, prekinuo školovanje u gimnaziji u Tetovu, makedonskom gradu u čijoj je okolici rođen, i došao u Veliku Goricu, u kojoj je njegov otac Arslan imao slastičarnicu. Iznimno ljubazni Memetali Zenuni, kako kaže, usmjeren je prije svega na čovjeka i želi dati najbolje od sebe, a zbog toga se društveno angažirao kao pripadnik albanske nacionalne manjine. Cijela njegova obitelj, supruga, koja je također otišla u mirovinu, te četvero djece, dva sina i dvije kćeri, od kojih je jedna diplomirana inženjerka prehrambene tehnologije, uključeni su u obiteljski posao.

Kreativnost i kvaliteta njegovih proizvoda glavni su mu aduti. Uvijek je želio da njegovi kolači budu dostupni svima pa cijene u njegovoj slastičarnici nikada nisu otišle “u nebo”.

Foto: Josip Regović/Pixsell

Superbaka (100) na sobnom biciklu odvozit će cijelu dužinu Velike Britanije: Penjala se i po stepenicama devet katova dnevno godinu dana, što je više od Mount Everesta!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije