Ljetu nije kraj, ne, ne! Još je cijeli ljetni mjesec pred nama, lijepe duge tople zrake, prepuni vrtovi, vinogradi koji pucaju dozrelim grožđem, idealno za piknik, izlet, još poneki odlazak na plažu... Kažu da je u Provansi divno, u Toskani također, no Slano&Slatko vodi vas na još ljepše mjesto. I to blizu, tu pred nosom, vodimo vas u Istru. Pripremili smo košaru i napunili je hranom prikupljenom, pokušajte to zamisliti, u krugu od tridesetak kilometara. Nabavili smo školjke u Limskom kanalu, domaću kokicu od susjeda, domaće kobasice od magarećeg mesa u Pazinu, kozji sir Kumparička, skutu, grožđe smo ubrali s trsova uz kuću, limune sa stabalca koje rodi cijele godine, maslinovo ulje je od sorte rožolina sa stancije Meneghetti, a kruh smo ispekli sami...
Dvoumeći se oko zvijezde mjeseca između grožđa i šinjorine smokve, odlučili smo se za – oboje. Donosimo vam priču od bobice do bočice, od voća do vina i balzamičnog octa, ali i recepte za sjajne ljetne deserte sa smokvama. Naš Antonio Vekić javlja se iz New Yorka i piše o svim slasticama koje je ondje kušao, partyjima na kojima je bio i što je vidio na amiškoj tržnici. Za to vrijeme Goran Koščak bio je na drugoj strani, u Wroclawu, gradu dobrih patuljaka, te kušao poljsku kuhinju, pivo, zabavu...
Vesna Miletić, Istrijanka sa zagrebačkom adresom, već je više od 20 godina jamstvo svim gurmanima da će u njezinoj kuhinji dobro jesti. Svi su začini iz vrta, rajčice pršte energijom, manestre, rižoti, umaci... Od jeseni okreće novu stranicu, a njezin kultni ResTač dobiva "filijalu", BisTač. I to u zgradi HNK. Biti će to, kaže Vesna, mjesto s dobrim jutarnjim menijem, kolačima, malim zalogajima, prigriscima i sjajnom vinskom kartom.
Dugo smo vremena i s puno chefova, putnika, kolega razgovarali o tome što bismo izdvojili kao hrvatski nacionalni specijalitet. Koplja su se lomila oko ćevapa, sarme, japraka, štrukli, zelja, srdela, kulena, tartufa... Prelomili smo i složili hrvatski sendvič – sa svim navedenim, i još više. Dodali smo mu ajvar, pinđur, maslinovo ulje, čvarke, basu, kvargl, skutu, domaće kruhove... Bilo je izazovno složiti ga, i zabavno. Zanima vas? Potražite nas u subotu na kioscima, uz Večernji list, za samo 7 kuna.