Trikovi za bolju figuru

Smršavite bez dijete i vježbanja pomoću ovih savjeta

mršavljenje
Foto: Thinkstock
08.01.2014.
u 08:49

Ne možete ili ne stignete vježbati? Onda su ovo savjeti za vas

Najbolji rezultat za skidanje kilograma svakako je pravilna prehrana i redovito vježbanje. Ponekad je to teško uskladiti s ubrzanim tempom života koji nam ne ostavlja previše vremena za vježbanje i detaljno planiranje svakodnevne prehrane. Ipak, nekoliko "malih trikova" može nam pomoći u skidanju kilograma i bez vježbanja.

1. Popijte čašu vode prije jela i jedite s manjih tanjura

Nekada nas hormon gladi može prevariti pa možemo imati osjećaj da smo "gladni kao vuk", iako zapravo nismo. Barem ne toliko. Zato bismo trebali popiti čašu vodu kada osjetimo glad i pričekati s jelom barem desetak minuta. Mozak će imati novu informaciju o tome koliko je želudac pun, a vi ćete zasigurno pojesti manje nego što biste pojeli nekoliko trenutaka ranije, a bit ćete jednako siti.

Jedete li ikad s manjih tanjura, a da nije riječ o desertu? Nisu bez razloga Japanci najdugovječniji ljudi na svijetu. Oni imaju naviku jesti dok ne postanu 2/3 siti. Tada prestaju s jelom, bez obzira koliko je hrane ostalo na tanjuru pred njima. Kod nas se često može čuti: Morate pojesti sve da se hrana ne baca! I mi se slažemo, hranu nemojte bacati, ali najbolji način da to postignete jest taj da se prislite jesti s manjih tanjura kako vas ne bi zavarale "gladne oči". Radije za nekih sat ili dva ponovno uzmite manji obrok. Više manjih i zdravih obroka na dan pomoći će vam u ubrzanju metabolizma, a tijekom dana više nećete imati osjećaj gladi.

2. Ručajte s muškarcima

Neka istraživanja pokazala su da žene manje jedu u društvu muškaraca. I sporije. To je bitno jer mozgu treba nekoliko minuta da dobije informaciju o "stvarnom stanju" kada su glad i sitost u pitanju. Ako jedete brzo unosit ćete više kalorija u organizam dok do mozga još nije došla informacija o sitosti. Zato si dajte vremena i jedite "na miru". Ako imate običaj jesti s osobom koju ne muče kilogrami, a istovremeno jede bez ikakve zadrške, vrijeme je da promijenite društvo za stolom. Istraživanja su pokazala kako često pratimo kako i koliko osobe jedu oko nas pa se lako možemo povesti za nečijim tuđim apetitom. Izbjegnite to.

3. Kuhajte sami svoje obroke

Ako sami kuhate kod kuće veća je vjerojatnost da ćete kuhati zdravija jela od onih koje konzumirate u nekom restoranu. Kada kuhate sami, znate koje ste sve namirnice stavili, znate koliko ste ulja ili neke druge masnoće koristili tijekom pripreme pa možete to i reducirati.

4. Budite sretni i jedite zdravo

Koliko smo puta u filmovima pogledali kako u nekim teškim trenucima glumci posežu za velikim pakiranjem sladoleda? Nisu samo glumci ti koji se tješe nekom kaloričnom hranom. Poznato je da čokolada podiže raspoloženje pa ne čudi što posežemo za slatkim kada nam je raspoloženje na nekoj niskoj grani. Budite sretni i jedite zdravo, a organizam će vam biti jako zahvalan. Male promjene u prehrambenim navikama imat će veći učinak nego stroge dijete kojima se mučite, vrlo od njih odustanete i nakon toga doživite "bumerang efekt" vraćanja kilograma. Nemojte se mučiti. Manje promjene neće jako utjecati na vaš svakodnevni život, a učinit će mnogo.

5. Koristite veću vilicu

Jedno talijansko istraživanje otkrilo je da je bitna veličina vilica kojom jedete. Osobe koje jedu s manjom vilicom uzimaju više hrane od onih koji jedu većom vilicom. Istraživači vjeruju da oni s manjom vilicom imaju osjećaj  da sporije zadovoljavaju osjećaj gladi pa jedu više. Možda će se ovaj savjet činiti neobičnim, ali vrijedi pokušati.

6. Čitajte deklaracije na proizvodima

Često trpamo u košaru proizvode koje smo navikli konzumirati i ne gledamo što piše na deklaracijama proizvoda. Znanstvenici su otkrili da oni koji ne čitaju deklaracije konzumiraju i do 5 % više masti od onih koji gledaju sastav svakog prehrambenog proizvoda i biraju one zdravije.

7. Sakrijte bonbone i gricaklice

Svi volimo nešto grickati, slatko ili slano. Da biste izgubili koji kilogram, za grickanje izaberite nešto zdravije poput čipsa od jabuke, sušenih brusnica... I imajte ih pored sebe na vidiku kako se ne biste u potrazi za nečim slatkim opet " bacili" na nešto kaloričnije i manje zdravo.

8. Peciva jedite ranije u danu

Ako ste ljubitelj peciva i ne možete im odoljeti, radije ih jedite što ranije ujutro kako bi organizam imao dovoljno vremena potrošiti unešene kalorije. No, nemojte stoga zanemariti voće koje se preporuča jesti uz doručak. Birajte manje masna peciva i sa što zdravijim punjenjima, ako ne volite ona od raženog ili kukuruznog brašna.

9. Ne pijte hladnu vodu nakon obroka

Koliko ste Kineza ili Japanaca vidjeli s prekomjernom težinom? Rijetko ćete naići na takav prizor. Jedna od njihov tajni je i ta da oni vruću juhu konzumiraju nakon jela. Potrebno je izbjegavati nakon jela piti hladnu vodu ili neki drugi napitak kojim imamo običaj "zaliti" upravo konzumiran obrok. Hladna tekućina usporit će metabolizam i "stisnuti" masnoće koje smo upravo unijeli i na taj način će se one lakše "zaljepiti" i nataložiti. Radije birajte toplu limunadu.

10. Zatvorite kuhinju

Baš kao što naiđete na zatvorena vrata nekog restorana navečer tijekom nekog izlaska, tako možete i "zatvoriti" vlastitu kuhinju kako se ne biste doveli u napast posegnuti za nekim jelom. Izbjegavajte jesti navečer, organizam se usporio i vrijeme je za odmor, a samim time odmara i prehrambeni sustav. Odmorite se i vi od grickanja u kasne sate.

>>'Revolucionarna' M Plan dijeta s gljivama ipak nije 'revolucionarna'?

>>Čvrsto ste odlučili vježbati i riješiti se kilograma? Evo što morate znati

Uz stručnu podršku i personaliziran pristup donesite zdravu odluku i lako izgubite suvišne kilograme unutar online kluba Mršavimo zajedno!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije