DIVLJAKA

Šparoga je neokrunjena kraljica najboljih fritaja, rižota, salata, ali i juha

08.04.2015., Buje - Na seoskom gospodarstvu Casa Romantica La Parenzana odrzano Medjunarodno natjecanje u spremanju jela od sparoga
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
10.04.2015.
u 17:00

DRŽE CIJENU Oko Uskrsa je stručak divljih šparoga postizao cijenu od 25 kuna, no s prvim sunčanim danima nakon kiša cijena im je pala na 15 kuna

Vitka, nježna i samonikla, ali okružena neumoljivom i bodljikavom čuvaricom, šparoga je apsolutna, iako neokrunjena, kraljica proljetnih jela te otvara sezonu laganije i zdravije hrane. Za šparogu vrijedi pravilo – što mlađa, svjetlija je i nježnija. Iako je sirova gorka i nejestiva, šparoga ne podnosi dugu termičku obradu i treba joj tek nekoliko minuta u vreloj vodi, a nipošto iskuhavanje kako bi izdanak zadržao sve vrijedne sastojke – od željeza, vitamina, minerala i vlakana, što je čini idealnom namirnicom za sve koji žele zdravo jesti i usto održavati vitku liniju.

Stotinjak grama šparoga, dakle ono što vam ostane kada osrednje veliki svežanj očistite od drvenastog dijela – nipošto ne režete jer šparoga ne voli kontakt s metalom – "teško" je samo 35 kalorija. No, to je prava riznica kalija i kalcija, magnezija, folne kiseline, mangana, selena... Donedavno je jedino u Istri i na Kvarneru te otocima Dalmacije pronalazila mjesto u gastronomskoj ponudi – od tradicionalne fritaje do rižota, domaćih pljukanaca, palente i kombinacija s kozicama, škampima, ribom. No, oživljavanjem tradicionalnih gastronomskih vrijednosti ponovno joj se klanjaju svi gurmani. Ipak, fešta svih fešti, Šparugada događaj je koji se ne propušta, a počinje upravo danas u Kaštelu.

Međunarodni karakter potvrđuje i natjecanje Zlatna šparoga koje okuplja kuhare i strogi žiri koji ocjenjuje njihovu kreativnost u osmišljavanju i pripremi jela od šparoga. A dvanaesto okupljanje i natjecanje kuhara iz Hrvatske, Italije, Slovenije koje šparoga povezuje već je održano na seoskom gospodarstvu Casa Romantica La Parenzana. Dragan Arsov, šef kuhinje restorana Moby Dick iz Izole, tamo je pripremio file brancina sa šparogama na podlozi od cvjetače, kušala se i fritaja sa šparogama i dimljenim sirom udruge La Sparizina iz Pigozza, no pobjedu je odnio šef u La Parenzani Sergio Ružman sa svojim timom. Pripremili su "čašu palente alla Parenzana" u kojoj su sljubili palentu, skutu, sir ribanac, žutanjak i – šparoge.

>> Osim što je jako ljekovita, ova samonikla biljka odlična je i za mršavljenje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije