Ordinacija.hr

Špek je zdrav, više nema sumnje!

01.10.2013., Zagreb - Prvi sajam zdrave hrane i domacih proizvoda odrzava se na Glavnom kolodvoru. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
30.03.2015.
u 13:48

Zagorski špek, slavonska slanina, dalmatinska panceta, istarska slanina imaju svoj poseban potpis.

Omiljena među gastronomima i "običnim" ljudima, slanina je nezaobilazna, tradicionalna namirnica koja može oplemeniti svako jelo. Iako ju slijedi loš glas, nemojte se prevariti: slanina je zdrava!

O ovoj ukusnoj, aromatičnoj namirnici s portala Ordinacija.hr razgovarali su s Dianom Gluhak, mag. nutr., konzultant za nutricionizam.

Iako su za mnoge sinonimi, razlikujemo slaninu, špek i pancetu. Kako se dobivaju?

Kad se govori o špeku ili slanini, postupak proizvodnje je ponešto različit. Zagorski špek, slavonska slanina, dalmatinska panceta, istarska slanina imaju svoj poseban potpis. Iako uglavnom nastaju od istog, masnog svinjskog mesa s trbuha (potrbušine), dalmatinska panceta i kontinentalni špek se ne razlikuju samo po podneblju u kojem nastaju - razlika je i u procesu proizvodnje. Riječ panceta dolazi od talijanske imenice pancia, što znači trbuh. Panceta pak se nakon tretmana salamure, mnogo kraće ili u nekim slučajevima uopće ne podvrgava procesu dimljenja, te se potom suši na morskom zraku/buri koji daje specifičan okus panceti. Špek se u pravilu salamuri na drugačiji način i gotovo bez iznimke podvrgava procesu dimljenja i to na drvu bukve ili graba.

Cijeli članak pročitajte na portalu Ordinacija.hr

>>Slanina, mast, mlijeko nisu opasni, ali šećer ubija

 

Komentara 6

DU
Deleted user
14:21 30.03.2015.

kako da ne... a tek cijena

IK
ikonoklast
15:00 30.03.2015.

špek sa ketchupom je najzdraviji jer pruža optimalnu dozu vitamina b i d

RO
ropa
15:44 30.03.2015.

a ebiga, taman sam mislio preći na zobene pahuljice i light jogurt

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije