Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Što je sindrom nervoznih crijeva?

Foto: Shutterstock
1/4
19.10.2023.
u 12:00

Muči vas želudac, nadutost ili imate problema s neredovitom probavom? Ovo su znakovi da vjerojatno imate sindrom iritabilnog crijeva.

U razvijenim zemljama svaka peta osoba pati od ovog sindroma. Nešto češće se javlja kod ženskog spola i kod mlađe populacije. Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) najčešći je razlog posjeta bolesnika gastroenterologu.

Dijagnoza se postavlja na temelju prisutnih tegoba i isključivanjem drugih organskih bolesti. Tegobe trebaju trajati najmanje 6 mjeseci, a kontinuirano zadnja 3 mjeseca prije dijagnoze. Pretežno prisutna je bol u trbuhu, koja se mora pojaviti barem jednom tjedno.

Sindrom iritabilnog crijeva - dijagnoza i terapija

Postavljanje dijagnoze zahtijeva detaljan pristup pacijentu – dobro uzeta anamneza često je više od pola posla, no potrebno je provesti i određene dijagnostičke postupke i detaljno praćenje. Mnogo je stanja kod kojih su prisutni simptomi slični onima kod iritabilnog crijeva, pa ih treba isključiti: upalne bolesti crijeva, celijakija, intolerancija na laktozu, mikroskopski kolitis, Helicobacter Pylori infekcija, neuroendokrini tumori…

Smatra se da oko 10% svih pacijenata prve simptome dobije nakon crijevne (želučane) infekcije. Također, uzroci mogu biti preosjetljivost crijeva, povećana propusnost crijeva za vanjske tvari različitog porijekla (sastojci hrane, bakterije, virusi, žučne kiseline), poremećaj crijevne flore (disbioza) i brojni drugi čimbenici.

Na sve to nadovezuju se psihički čimbenici u vidu simptoma depresije i anksioznosti koji nastaju kao posljedica dugotrajnih i neriješenih želučanih problema. Posljedice stresnih situacija mogu se očitovati kroz česte želučane tegobe. Ovakav broj i raznolikost potencijalnih uzročnika jedan je od razloga zašto je te bolesnike ponekad teško dijagnosticirati, a još teže liječiti jer se svakom od njih mora pristupiti individualno.

Terapija se određuje na temelju tegoba, uz savjete o promjeni određenih životnih navika, prvenstveno načina prehrane. Također, preporučuje se svakodnevna tjelesna aktivnost, postizanje i održavanje primjerene tjelesne težine, što manja izloženost stresnim situacijama te što više kvalitetnog odmora i sna.

Terapija probioticima

Potrebno je s bolesnikom razmotriti utjecaj prehrane i moguću povezanost postojećih tegoba s konzumacijom određene hrane (slatkiši, mliječni proizvodi, žitarice, kava, hrana koja sadrži gluten i dr.). Preporučuje se tzv. "low FODMAP" dijeta. Ovakav način prehrane ograničava unos određenih vrsta šećera. Poznato je da je povećana konzumacija ovih šećera jedan od najvažnijih čimbenika koji utječu na poremećaj crijevne flore (disbiozu). Poremećena crijevna flora jedan je od glavnih problema ovog stanja.

Osnovni savjet kod problema s pražnjenjem crijeva (konstipacija) je jesti hranu s povećanim udjelom vlakana, unositi više tekućine i koristiti laksative. Ostatak terapije temelji se na primjeni lijekova koji smanjuju bolove u trbuhu i nadutost. Ako je IBS praćen pojavom proljeva, preporučuje se primjena lijekova za usporavanje ubrzanog motiliteta crijeva, kao i primjena određene vrste antibiotika. Pacijentima sa psihičkim problemima (depresija, anksioznost) preporučuje se konzultacija sa psihijatrom. Kod svih oblika IBS-a preporučuje se dugotrajna primjena probiotika.

Lactobacillus plantarum 299v je bakterijska je kultura koja se preporučuje u međunarodnim smjernicama za pacijente koji pate od sindroma iritabilnog crijeva. Ovaj bakterijski soj je patentirana u Švedskoj i temeljito ispitana u nizu kliničkih studija u kliničkoj praksi, znanstveno dokazanog djelovanja a nalazi se u proizvodu Flobian® . Flobian® je formuliran upravo s ciljem pružanja optimalne doze Lactobacillus plantarum 299v - 20 milijardi CFU (jedinica formiranja kolonija) po dozi na kraju roka upotrebe, što osigurava učinkovitost i dugotrajno olakšanje.

Probiotic Excellence Center je garancija kvalitete!

Flobian® je dio linije dodataka prehrani iz tvrtke AbelaPharm, čiju kvalitetu garantira Probiotic Excellence Centar. Ova garancija predstavlja činjenicu da su mikrobiotičke bakterije u Flobianu prošle rigorozne testove i zadovoljavaju najviše standarde kvalitete.

Još jedna važna komponenta Flobiana® je inovativno @TECH pakiranje, tehnologija koja štiti probiotike od štetnih faktora iz okoline, poput vlage, kisika i UV zraka te garantira kvalitetu I učinkovitost do kraja roka trajanja.

Naše proizvode možete pronaći u svim ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama, kao i na web shopu www.abela.hr. Više informacija potražite na www.probiotic.hr.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije