BRITKOST UMA

Što više četkamo zube duže ćemo pamtiti

zubi
Arhiva Večernjeg lista
15.11.2009.
u 21:23

Već prije je utvrđeno kako je zdravlje usta i usne šupljine povezano sa zdravljem srca. Dokazano je kako oni sa bolesnim desnima češće imaju problema sa sužavanjem arterija što može prouzročiti srčani udar.

Možda to dvoje nikada ne biste povezali, no čini se da bi čišćenje zubiju moglo pozitivno utjecati na britkost uma u poznijim godinama, tvrde istraživači sa Sveučilišta Columbija u New Yorku.

Sukladno tome, oni s lošom higijenom usta i naotečenim desnima koji krvare vrlo vjerojatno će imati problema s memorijom povezanih s Alzheimerom i ostalim oblicima demencije. Što je lošije stanje desni, to je veći rizik za rupe u sjećanju.

Studija je samo dodatak na sve prethodne dokaze o dobrobitima pranja zubiju, korištenja zubnog konca te redovnih posjeta zubaru.  Već prije je utvrđeno kako je zdravlje usta i usne šupljine povezano sa zdravljem srca. Dokazano je kako oni sa bolesnim desnima češće imaju problema sa sužavanjem arterija što može prouzročiti srčani udar.

Mehanizam na kojem principu to funkcionira nije u potpunosti jasan, no jedna od teorija zastupa ideju kako virusi koji utječu na oboljenje desni ulaze u krvotok gdje aktiviraju imunološki sustav.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije