Svi znamo da se smršavjeti ne može preko noći i da je formula za to zdrava prehrana plus tjelovježba. Ipak, postoje neki sitni trikovi koje ne primjećujete, a pridonose gubitku kilograma. Jedan od njih je i taj da biste, osim iz malih tanjura, hranu trebali jesti i iz onih tamnije boje, prenosi Pink Villa.
Prema istraživanjima, ljudi jedu manje kada je kontrast boja između hrane i tanjura znatno veći. Ako, primjerice, jedete tjesteninu iz tamnoplavog tanjura, vrlo vjerojatno ćete pojesti manje nego da ste jeli iz bijelog tanjura jer se hrana više ističe, a samim time ste svjesniji kolika je porcija.
Evo što pomaže u borbi protiv celulita:
Sveučilište u Valenciji 2011. dokazalo je da jedenje iz bijelog tanjura čini hranu sedam posto slađom, devet posto više uživate i 13 posto je okus intenzivniji.
Još jedna zanimljiva činjenica koju su otkrili jest, kad jedete nezdravu hranu iz crvenog posuđa, da ćete vrlo vjerojatno pojesti manje jer crvena boja označava opasnost i mozgu daje takve informacije.
Također, sve što jedete stavite na tanjur ili u zdjelu. Jedete li izravno iz pakiranja, pogotovo kad je riječ o grickalicama, ne znate koliko ste zaista pojeli.
Tzv stručnjaci nikako da shvate jednu stvar..ljudi, većina njih, se ne prejedaju radi osjećaja gladi, nego radi osjećaja užitka u okusima i zalogajima tijekom jedenja i zato je uporno fokusiranje tih "stručnjaka" (danas su svi samozvani stručnjaci) na reduciranje težine metodom reduciranja osjećaja gladi (većinom) besmisleno. Dokaz? Osoba je na dijeti i po glavi joj se uporno vrti hrana..GLADNOJ osobi bi bilo zadovoljavajuće pojesti i tanjur palente s light jogurtom ili samo komad kruha. Ali, činjenica je da se velikoj većini tih ljudi zapravo jede nešto ukusno, konkretno, zadovoljavajuće..tipa sendviča, pizze, pečenih krumpira, kolača..itd. A to definitivno nije glad, nego žudnja za užitkom u hrani.