najduža štrudla

U Jaškovu ispekli kolač za knjigu rekorda

štrudla
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/18
07.09.2015.
u 08:38

- Odlična ideja, okupilo se mnoštvo ljudi, družimo se, šetamo. Popeli smo se na vrh brda kako bismo razgledali štrudlu i vidjeli suce kako to mjere za Guinnessa – kazao nam je Ivica koji je s obitelji došao iz obližnjeg Ozlja kako bi sudjelovao u povijesnom događaju za ozaljski kraj

Imamo najdužu štrudlu na svijetu i duga je 1.479,38 metara –povikao je Branko Ognjenović, poznati kuhar, doktor kulinarstva pred nekoliko tisuća okupljenih Karlovčana, Ozljana, Zagrepčana i ostalih gostiju u Jaškovu pored Ozlja. Čitavim se mjesto potom prolomio gromoglasan pljesak i povici.

Ljudi su dobacivali; 'Bravo!', 'Svaka čast', a potom prionuli na svoj dio posla. Okupljeni oko linijski poslaganih stolova koji su lokalnom cestom vijugali na vrh brda, svatko je htio dohvatiti svoj komadić štrudle. I to ne bilo kakve, već najveće strudle na svijetu koja je oko 15 sati sunčanog nedjeljnog poslijepodneva, ušla u Giunnessovu knjigu rekorda. - Odlična ideja, okupilo se mnoštvo ljudi, družimo se, šetamo. Popeli smo se na vrh brda kako bismo razgledali štrudlu i vidjeli suce kako  to mjere za Guinnessa – kazao nam je Ivica koji je s obitelji došao iz obližnjeg Ozlja kako bi sudjelovao u povijesnom događaju za ozaljski kraj.

Puno je obitelji došlo u Jaškovo, djeca su uživala u igrama, odrasli u pokojoj kapljici, dok su čekali suce da izmjere rekord. Suci, Branko Ognjenović, zatim Josip Štrucelj, sudac karlovačkog Općinskog suda i Vesna Balta, doktorica arhitekture, gotovo su dva sata mjerili poslagane komade štrudle od domaćih jabuka i grođža. Za ovu ukusnu namirnicu bilo je potrebno 260 kilograma grožđa, te više od 520 kilograma jabuka koje su obitelji Žganjer, u čijem se restoranu u Jaškovu pripremala i pekla štrudla, donosili mještani čitavoga kraja.

- Pripremile smo i ispečeno je barem 1600 metara štrudle. Radili smo danima, od četvrtka smo mijesile pa sve do subote. U početku nam se činilo da nikada nećemo stići na vrijeme, ali kako je vrijeme odmicalo, ljudi su pristizali, nosili namirnice, svi su se uključili, tako da nam je drago što smo u svemu sudjelovale. Bilo je odlično, družili smo se i radili, i spremne smo sve ponoviti. Osim toga, puno nam je mještana dolazilo, a neke smo žene i naučile pripremati štrudlu – kazala nam je Vesna Vuljanić, jedna od troju kuharica restorana Žganjer koje su bile najviše angažirane na pripremi tijesta i rađenu štrudle. Osim nje, medalje za svoj rad dobile su i Ljiljana Bosiljevac i Marica Vrbančić, također kuharice restorana,  gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić koja je u ime Turističke zajednice pomogla da se projekt realizira, te Marina i Ivan Žganjer, vlasnici restorana u Jaškovu.

- Ideja je došla spontano. Kada je moj otac turističkim djelatnicama iz Njemačke koje su došle na studijsko putovanje u naš restoran, rekao dok su učile mijesiti štrudlu da smo ih mi već ispekli dovoljno da se spoje dva grada, sinula mi je ideja. Rekla sam, pa hajdemo onda spojiti mjesta i ljude i ući u Guinnessa. I eto, uspjeli smo. Pomoglo nam je puno ljudi, mještani su nosili grožđe, jabuke. Drvene stolove za slaganje štrudli su nam donjeli vatrogasci, restorani iz svih okolnih mjesta, čak su i neke obitelji nosile po stol ili dva. Puno su nam pomogli i štićenici Centra za rehabilitaciju Ozalj do čijeg smo dvorišta došli sa štrudlom. Dogodilo se jedno divno i nezaboravno zajedništvo koje je utkano u tu štrudlu – kazala je Lidija Žganjer Gržetić, koordinacija projekta 'Štrudla iz Ozlja za Guinnessa'  koji je organiziran u sklopu projekta Zeleno srce Hrvatske.

Upravo to jedinstvo iu ljubav ugrađeno u pripremanje štrdule koje su pekli u karlovačkom Žitoproizvodu, pekari Mus, te u restoranu Žganjer, primijetio je i Branko Ognjenović.- Kada smo izmjerili 1300 metara štrudle, koliko je morala biti duga da bi ušla u povijest, vidjeli smo da ćemo se još dobrano nahodati dok dođemo do kraja. Odličan je osjećam biti dio ovog projekta. Ovo je, vjerujte, posebna štrudla. Osim ljubavi i pažnje koja je utkana u nju, posebna je i po okusu jabuka i grožđa ovoga kraja koji imaju drugačiji okus od grožđa s, primjerice Jadrana – dodao je Ognjenović. Za tako veliku štrudlu, prebrojao je, bilo je potrebno napravitiu 3780 komada štrudle.

Osim gradonačelnika Karlovca Damira Jelića koji je pohvalio napore susjednoga grada, gost je bio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. - I Bog je na vašoj strani, imate lijepo vrijeme za ovaj prekrasan događaj. Svakako odlična ideja, moramo i mi nešto smisliti-kazao je Bandić, da bi nakon toga, s domaćinom, zaključio da moraju nadmašiti projekt i za 2017. priupremiti i ispeći štrudlu koja će povezati Jaškovo i Zagreb.

 - Mi smo spremni, dobacila je L. Žganjer Gržetić, a Bandić joj je doviknuo; 'Vidimo se onda na Trgu bana Jelačića'. I kolegama iz Slovenije dopala se ideja, pa je pao i dogovor da će štrudla iz Jaškova krenuti i put granice, odnosno do Jurovskog Broda.

>>Zbog promocije ozaljskog kraja pripremaju najdužu štrudlu na svijetu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije