Vino je puno više od sjajno spremljenog grožđa u kojem uživaju ljubitelji diljem svijeta.
Ono priča o suncu, zemlji, vinaru, tradiciji... ino je živa materija. Ali vino je i doživljaj!
Upravo zato s njim valja postupati s posebnom pažnjom, posvetiti mu se od prvog trenutak, od odabira butelje, preko ušanja, pa do zadnje kapljice. No, kako bi zaista uživali u plemenitim kapljicama, bile one iskričavo žute, zlatane, rumene pa sve do boje purpura valja znati ponešto o vinskom bontonu.
Treba znati kušati, ali i ocijeniti ono što pijemo.
Svako vino u svoju čašu. Tražite li savršenstvo, pazite.
Sandi Paris vinima se profesionalno bavi od 1995. godine, a prije no što je zaplovio somelijerskim vodama, znao je poprilično o najboljem što Istra od vina nudi. Iza njega su stotine tisuća otvorenih butelji, nagrade i osvojena prvenstva u struci, a nacionalni je prvak među somelijerima bio čak četiri puta.
- Somelijerstvo je više od poziva, to je način života, razmišljanja, ali i neprestana nadogradnja učenje, istraživanje... Somelijer si ne može dopustiti da ne bude informiran, ali ni da ne njeguje svoje nepce. Tako su, primjerice, pušenje i jaka hrana koja bi omamila ukusne pupoljke zabranjeno voće - smije se Sandi.
Iako somelijere svi doživljavaju kao vinske znalce s pliticama na lancu one su više statusni simbol u rijetkim prigodama.
- Jednostavnije, lakše i kvalitetnije je kušati vino iz čaše. Tako ga slikovitije predstavimo gostu, objašnjava Sandi, što on i ove godine radi na vinskim radionicama ‘Skrivene čari istarske malvazije’ na 25. Vegeta Croatia Openu u Umagu.
Naime, petu godinu, Istria Gourmet Festival enogastronomska je kulisa sportskih događanja umaškog turnira prepuna bogatih okusa i mirisa Istre. Svjetskoj publici tamo se predstavljaju kulinarska bogatstva istarske regije, a sve su degustacije namijenjene istinskim ljubiteljima, bili oni amateri ili pak znalci.
>>Dobro vino svakom će kapi opisati vinara koji je gorio da bi ga učinio najboljim
>>Tamna idu uz gulaš, svijetla uz grickalice. Nekoliko ljetnih savjeta za uživanje u pivu