pripazite

Talijanska stručnjakinja za tjesteninu podijella: ‘Ovu ‘katastrofalnu' pogrešku s vodom svi rade kada kuhaju tjesteninu!’

Shutterstock
01.11.2023.
u 19:04

Iako je ova ugodna hrana jedna od najjednostavnijih za napraviti, što je čini popularnim obrokom u bilo koje doba, postoji jedna greška koju mnogi od nas rade - a dogodi se odmah nakon što izvadimo tjesteninu iz ormarića.

Nema toliko jela za koja znate da će se svidjeti ljudima, a da vam ne oduzmu previše vremena za kuhanje, ali tjestenina je svakako jedno od njih. Od makarona sa sirom do špageta bolognese i svega između, možete biti gotovo sigurni da će neko jelo od tjestenine biti omiljeno u obitelji, piše Mirror

Iako je ova ugodna hrana jedna od najjednostavnijih za napraviti, što je čini popularnim obrokom u bilo koje doba, postoji jedna greška koju mnogi od nas rade - a dogodi se odmah nakon što izvadimo tjesteninu iz ormarića. 

VEZANI ČLANCI: 

Stručnjakinja, Peri Eagleton - iz tvrtke Seggiano koja proizvodi zanatske tjestenine - objašnjava da mnogi ljudi griješe jer jednostavno ne napune tavu dovoljnom količinom vode da u njoj skuhaju tjesteninu. "Ne kuhati tjesteninu u dovoljno vode vrlo je česta pogreška, a upotreba premalo vode može imati katastrofalne učinke jer se škrob iz tjestenine otapa u vodi za kuhanje i, ako je omjer vode i tjestenine premali, pretvara se u 'mljecavu' i ljepljivu kašu", objasnila je.

Takva tjestenina definitivno nije ono što želimo na svom tanjuru, stoga je važno osigurati da je omjer koji koristite ispravan. BBC Good Food preporučuje korištenje između 500 ml do 1 litre vode za 80-100 g, tako da ako radite 200 g tjestenine, također biste trebali udvostručiti količinu vode. Također savjetuju da koristite "veliku posudu s visokim stranicama" kako biste bili sigurni da ima dovoljno mjesta za vodu i tjesteninu nakon što prokuha "jer ne želite da se voda prelijeva."

Eagleton također savjetuje da treba izbjegavati dodavanje tjestenine u vodu prije nego što je dosegla točku vrenja, jer je to još jedna česta pogreška. "Ako tjesteninu dodate u vodu prije nego što prokuha, ona će se začepiti zbog sporijeg oslobađanja škroba u vodu koja se ne miče. Isto tako, ako je zaboravite promiješati, tjestenina će se zalijepiti."

Dakle, sve u svemu, ključ da vaše jelo s tjesteninom bude apsolutno savršeno jest osigurati pravilan omjer vode i tjestenine, ali dodati tjesteninu samo kada voda već počne mjehurićima u tavi - a nakon što je sigurno dodate, redovito miješajte proces kuhanja. Koje god jelo od tjestenine pripremali, ovaj stručni savjet je apsolutno ključan i podići će kvalitetu vašeg jela.

Znate li koliko dugo sirova piletina može stajati u hladnjaku? Pripazite na ove znakove!

 

Ključne riječi

Komentara 26

SB
Stroga Babaroga
20:02 01.11.2023.

TAVU za kuhati tjesteninu?! Malo razmisliti kad se prevodi ne bi bilo na odmet!

Avatar Asterix
Asterix
21:45 01.11.2023.

Citiram: "dodati tjesteninu samo kada voda već počne mjehurićima u tavi - a nakon što je sigurno dodate, redovito miješajte proces kuhanja"

LE
lektor
21:04 01.11.2023.

Koji ste to translator upotrijebili? Ili vam je AI podvalila?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije